Френска лучена супа

| от |

Докато Ана Динкова (http://www.anadinkova.com/) обмисля в каква посока точно да поеме нейният блог, ние изравяме една стара, но златна рецепта от тайните архиви на предния ѝ блог. И стискаме палци скоро да видим още много интересни неща от нея, а може би и някоя нова рецепта.

Колкото по-студено става навън, толкова повече тялото ми има нужда от топла и вкусна храна. Така почти всеки ден приготвям супа, като обикновено е крем-супа, но напоследък набирам сила и започвам да импровизирам. Наскоро се осмелих да приготвя френска лучена супа, като до сега никога не я бях готвила, колкото и да ми харесваше да я хапвам при всяко пътешествие по-на-запад.
Преди да запретна ръкави прочетох няколко рецепти… След всичко, което изгледах и прочетох, ето какво направих аз:
продукти:
лук (жълт, но не от кръглия, а плосък, защото според мен става по-вкусен) – около 1 кг
бяло вино – 200 мл
сол, черен пипер
мащерка – една прясна китка
масло – 4 супени лъжици
захар – една чаена лъжица
вода
бульон (използвах зеленчуков Maggi)
пълнозърнест хляб
кашкавал (аз използвах Ементал)

french-onion-soup

В голяма тенджера с дебело дъно сложих маслото и предварително нарязания лук на тънки филийки. След като лукът започна да се пържи разбърквах за няколко минути, след което намалих на тих огън и захлупих тенджерата с капак, така се задушаваше за около 45 минути, като често разбърквах. След това добавих захарта и продължих с разбъркването, докато лукът се карамелизира добре за още 10-тина минути, после добавих бялото вино, след няколко минути водата и бульона на кубче, когато бульонът се разтвори добавих солта и черния пипер. Минута преди да махна тенджерата от котлона добавих листенцата прясна мащерка.
Междувременно бях затоплила фурната на 200 градуса, където сложих да се запекат по-дебели филии леко намазани със зехтин до златисто на средното ниво на фурната, след това ги поръсих с настъргания Ементал и ги сложих в горната част на фурната до размекване на кашкавала.
Оригиналната рецепта включва запичане на супата, хляба и сиренето, но аз съкратих процедурата и само поставих запечената филия с кашкавала върху супата.
Бях подготвила купичка с допълнителни листенца прясна мащерка, защото вкъщи обожаваме пресните подправки и винаги добавяме към ястията.

french-onion-soup-2

 
 
Коментарите са изключени за Френска лучена супа