Франция удари „Ислямска държава”

| от chronicle.bg |

Франция предприе серия бомбардировки над „столицата” на „Ислямска държава” – Ракка, Сирия. Това обяви френското военно министерство. В атаката са участвали 12 самолета. Бомбардировачите са излетели едновременно от Йордания и Арабските емирства. Над Ракка са хвърлени над 20 бомби.

Масираната изненадваща атака е френският отговор за жестоките атентата в Париж от миналия петък. При координираните нападения във френската столица бяха убити близо 130 души, а над 300 са ранени. „Ислямска държава” пое отговорност за нападенията и дори призова за още атаки мюсюлманите извън Сирия.

Атаките, които Франция предприе в отговор са координирани със САЩ, стана ясно от изявлението на френското външно министерство. Поразени са над 30 цели на „Ислямска държава“ в столицата на така наречения „Халифат“. Сред тях са команден център, тренировъчен лагер и склад с боеприпаси. Това е най-мащабната въздушна операция в Сирия досега, твърди министерството.

Първата цел на Франция е бил командния пост на ИДИЛ, където се набират бойци и оръжията им. Тя е била успешно унищожена. Втората е тренировъчен лагер на джихадистите“, съобщиха още от министерството.

Френските власти потвърдиха официално, че атаките в Париж са били извършени от три координирани групи от над 20 атентатори, свързани с групировката. До момента са арестувани 7 души във Франция и 6 в Белгия във връзка с атентата.

Установена е и самоличността на част от атентаторите, един от заподозрените – 26-годишният белгийски гражданин Салах Абдесалам, обявен като „изключително опасен”, все още се издирва.Той е бил разпитан, но пуснат по грешка на свобода.

 
 
Коментарите са изключени за Франция удари „Ислямска държава”