Франция избира президент: първи тур (live)

| от chronicle.bg |

Днес се провежда първия тур на президентските избори във Франция. Изборите са смятани за много важни не само за страната, но и за бъдещето на Европа, тъй като един от кандидатите, за които се приема, че ще отидат на балотаж – Марин Льо Пен – открито се обяви за излизане на Франция от ЕС.

Право на глас имат 47 млн. избиратели, които могат да гласуват в около 67 000 изборни секции, охранявани от над 50 000 полицаи. Над 7 хиляди военни ще следят за реда и сигурността, тъй като за първи път в историята на Петата република президентски избори протичат в условията на извънредно положение, въведено след атентатите на 13 ноември 2015 година.

Гласуването продължава до 19 часа. В някои от големите градове е предвидена възможност да се гласува до 20 часа.

Участват 11 кандидати, като 4-ма от претендентите имат шанс да отидат на балотаж, като с най-много гласове имат шанс да поведат, според прогнозните резултати – независимият Еманюел Макрон и лидерът на „Национален фронт“ Марин Льо Пен. До балотаж според френския закон се стига, в случай, че никой от кандидатите не получи над 50 процента подкрепа. Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната лидерка Марин льо Пен водят в социологическите проучвания с 22 до 23,5 процента.

12166363

Голяма част от французите все още не са взели решение за кого ще гласуват, съобщава БНТ, като цитира последни проучвания.

Вижте още: „Всичко, което трябва да знаете за изборите във Франция“ и следете нашия liveblog:

 
 
Коментарите са изключени за Франция избира президент: първи тур (live)