Фракингът застрашава здравето на хората

| от |

Хората, които живеят до местата, където нефт и газ се добива чрез фракинг, са застрашени от рак, безплодие, вродени дефекти, съобщи Telegraph.co.uk
10

Оказва се, че повърхностните и подземните води в такива области са заразени със съединения, които предизвикват смущения в хормоналния фон. По време на фракинга се използват повече от 700 химични съединения, като много от тях влияят на ендокриннатасистема, се твърди в доклад на Медицинската школа към Университета на Мисури.

Специалистите са изследвали 12 съединения и вода от Колорадо, където има повече от 10 000 кладенеца за добив на шистов газ. При добива питейната и останалата вода се заразява.
Колкото по-близо е водата до кладенците, толкова повече опасни съединения попадат в нея. Ако тя се използва за пиене, хората са застрашени от ендокринни, репродуктивни и метаболитни нарушения. Най-голяма е опасността за децата.

Междувременно в Румъния,над 2000 жители на три селища около град Васлуй бяха посетени през последните два месеца в домовете си от екипи на американската компания „Шеврон“ в рамките на кампания от къща на къща с цел информиране на населението за експлоатацията на шистов газ, съобщи „Медиафакс“, цитирана от БТА.

Протестите през последните месеци и съпротивата на местното население не отказа „Шеврон“ от плановете за проучване за шистов газ в зоната, където има няколко концесии. С няколко прекъсвания, заради конфликти с местните жители, информационната кампания на „Шеврон“ през ноември и декември е обхванала над 2000 души, посочва агенцията.
3

В района на Пунджещ бяха организирани серия протестни акции срещу проекта на Шеврон, а на 7 декември се стигна и до сблъсъци.
2

Заради възникналото напрежение румънската жандармерия установи „специална зона за сигурност“ в селищата Силищя и Пунджещ, както и на участък от окръжния път, който свързва двете населени места. Всяко лице, което преминава в района, трябва да се легитимира пред органите на реда.

1

 
 
Коментарите са изключени за Фракингът застрашава здравето на хората