Филмите по истински случаи през 2015-а

| от |

Всички знаем колко много Холивуд обича да филмира всичко, което му попадне пред погледа. Понякога нещата, които ти се струва, че няма да се получат, всъщност стават най-добре. Понякога нещата се получават обратно…

Но най-любими на Холивуд и до днес си остават две неща – книгите и историите по истински събития. Независимо дали тези случки са свързани с някакво конкретно събитие или катаклизъм, или с някой конкретен човек, лентите вървят една след друга.

THE IMITATION GAME

В края на миналата и началото на тази година, гледахме няколко доста добри филма по създадени по реални хора и събитие. Като „Игра на кодове”, която разказва историята Алън Тюринг – велик математик и човекът положил началото на машините, които днес наричаме компютри. „Теорията на всичко” – личната, и не само, история на физика Стивън Хокинг. „Селма” – филм, който разказва за известния марш на Мартин Лутър Кинг между градовете Селма и Монтгомъри в щата Алабама в борба срещу расизма…. Гледали сме „Арго”, филмът, който спечели втори Оскар на Бен Афлек и разказва истинската история на екип от ЦРУ, пратен под прикритие в Техеран през 80-те, за да спаси американски войници взети за заложници. „Хвани ме, ако можеш”, истинската история на Франк Абигнейл Младши, който е изпечен измамник и фалшификатор през 60-те години. „Списъкът на Шиндлер”, истинската история на Оскар Шиндлер – мъж, който след като вижда лагер в Холокоста става отдаден противник на нацизма. И още „Ерин Брокович”, „Красив ум”, „Социална мрежа”, „Рей”, „Подмяната”, „127 часа”, „Аферата „Томас Краун”… примерите са много, но може би тези са най-ярките.

Истинските истории винаги са били вълнуващи и затова не е чудно, че и през тази година ще имаме шанса да видим много от тях на кино. Ето и задължителния ТОП 5 според мен.

The Walk

The walk

Филмът The Walk разказва за французина Филипе Петит – човекът изминал разстоянието между кулите близнаци през 1974 година. Режисурата е поета от Робърт Земекис, човекът който ни донесе „Завръщане в бъдещето”. Филмът е очакван с огромен интерес. В главната роля влиза Джоузеф Гордън-Левит, а самият филм трябва да излезе през октомври тази година.

Сноудън

joseph-gordon-levitt-as-edward-snowden

„Сноудън” е филмът, който ще разкаже историята на Едуард Сноудън – бивш агент на ЦРУ, който пуска конфиденциална информация в публичното пространство и след това се изпарява яко дим, за да търси убежище от американското правителство. По последни данни живее в Русия. Припомням, че документалният филм за него „Citizen Four” взе Оскар за документално кино тази година. Игралният филм се очаква да излезе в края на тази година. Оливър Стоун режисира, а Джоузеф Гордън-Левит играе главната роля.

Стив Джобс

Jobs

Това ще бъде трети опит за създаване на филм за живота на създателят на Apple. Този път Майкъл Фасбендър трябва да влезе под кожата на създателят на Mac и iPhone, Дани Бойл ще режисира, а Арън Соркин ще пише сценария. Екипът звучи обещаващо, а филмът се очаква през октомври тази година.

Отвличането на Хайнекен (Kidnapping Mr. Heineken)

jim-sturgess_Kidnapping_Freddy_Heineken_still_009

Антъни Хопкинс, Сам Уорингтън и Джим Стърджис играят в лентата за реалното отвличане на един от най-известните производители на бира. И досега това е отвличането, за което е било платено най-голям откуп. Режисира режисьорът на шведския вариант на „Трилогия Милениум”. Филмът се очаква да излезе у нас на 27 март.

Истинска история (True Story)

True Story 0213.NEF

Филм базиран на мемоарите на американския журналист Майкъл Финкел и неговата връзка със серийния убиец Крисчън Лонго. Убиецът се представя за журналиста и по този начин успява да извърши част от убийствата. Когато е заловен, той казва, че ще говори само с Финкел и така двамата започват дългите си разговори и писма, на които са базирани и самите мемоари. Джона Хил и Джеймс Франко играя главните роли, а лентата се очаква да излезе през април тази година.

 
 
Коментарите са изключени за Филмите по истински случаи през 2015-а