Преди 5 г. започна признаването на традиционните ни месни деликатеси от Брюксел, припомня „24 часа“. Сдружение “Традиционни сурово сушени месни продукти”, в което влизат 21 месопреработвателни предприятия, са заявители на защитата на 5 месни продукта.
Досега защита от ЕС като географски произход получи горнооряховският суджук и той вече може да се прави само от 3 фирми в Горна Оряховица.
Филе “Елена” е суровосушен деликатес от нераздробено месо. По време на Османската империя заради това, че се прави от свинско, било почти невъзможно да се предлага.
Все пак има сведения, че Стоян Арнаудов от Габрово през 1855 г. е произвеждал подобен продукт, който продавал за 2090 гроша, което било значителна сума за времето си.
Панагюрската луканка се прави от десетилетия у нас от прясно говеждо и свинско месо. Подправките са натурален бял или черен пипер и кимион.
Луканката води началото си от XIX век. Името идва от първоначалните рецепти, в които имало лук. Въпреки че по-късно той отпада като съставка на месните деликатеси, думата луканка продължила да се използва като наименование за този вид продукти. Стандартизирането на “Панагюрска луканка” станало през 1958 г. с БДС 2589-58.