Фидел Кастро – дълголетникът в политиката

| от |

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро днес навършва 88 години. Той е роден на 13 август 1926 година като незаконно дете на Анхел Кастро и Аргис и неговата присужница Лина Рус Гонсалес, Фидел Алехандро Кастро Рус е признат от баща си едва през 1943 г., две години след брака с майка му. Този факт не пречи Фидел Кастро да учи в няколко католически колежа на Ордена на йезуитите и да завърши университета с докторска степен по право и адвокатско звание. По-късно неговите изследователи ще твърдят, че всичко това е оставило белег върху поведението и характера му, водени единствено от правилото, че човек трябва да следва импулсите си.

fidel kastro

Като бунтовник, осъден на 15 години затвор, Фидел Кастро се защитава само с думите „Историята ще ме оправдае”. Приятел и саратник с Уго Чавес и Че Гевара, той признава, че най-добрият президент на Щатите е Джими Картър.

Има две официални съпруги и безброй любовници, една от които е известната шпионка на ЦРУ – Марита Лоренц.

Революционер, свалил не един диктатор и подготвил не един преврат, Кастро управлява Куба близо 40 години, превръща я в социалистическа страна, извършва национализацията и ограмотява народа си. Заради неговата политика САЩ прекъсват дипломатическите си отношения с Куба.

fidel-kastro

Интересни факти от живота на Кастро:

  • Фидел Кастро е третият най-дълго задържал се държавен глава, след кралица Елизабет и кралят на Тайланд. Оглавява Куба в продължение на 49 години. Той предава управлението на брат си Раул Кастро през юли 2006 г. През февруари 2008 година официално парламентът избра Раул Кастро за президент.
  • Кастро държи рекорда в Книгата на Гинес за най-дълга реч пред ООН – 4 часа и 29 минути, произнесена на 29 септември 1960 г. Най-дългата му реч в Куба е продължила 7 часа и 10 минути и е произнесена през 1986 г. на конгрес на Комунистическата партия в Хавана.
  • Твърди се, че e преживял 634 покушения, за които се смята, че голяма част, са организирани от ЦРУ. Сред приомите са отровни хапчета, токсична пура, експлодиращи рапани и химически отровен костюм за гмуркане, както и прах, който трябвало да накара брадата му да окапе, за да намали популярността му.
  • Кастро сменя девет президенти на САЩ – от Айзенхауер до Клинтън, и е обект на особена неприязън от страна на Джордж Буш, който затяга финансовите санкции и контрола върху пътуванията.
  • Кастро, който дълго време е заклет пушач на пури, се отказва от тях през 1985 г. Години по късно той обобщава вредата от тютюнопушенето, като казва: “Най-доброто, което можете да направите с кутия пури, е да ги дадете на врага.”
  • Кастро има най-малко осем деца. Най-големият му син Фидел Кастро Диаз-Баларт, известен още като Фиделито, е ядрен учен, подготвен в Съветския съюз. Дъщерята на Кастро Алина Фернандез бяга от Куба, преоблечена като турист през 1993 г., и е открит критик на управлението на баща си. Кастро има петима синове от втората си съпруга Далия Сото.
  • Кастро е герой в две компютърните игри «Call Of Duty: Black Ops» и «The Godfather 2″. И в двете игри съществува операция за отстраняване на Кастро. И двете мисии завършват с неуспех.

Как ще бъде оценен от историята предстои да видим…

inlife.bg

 
 
Коментарите са изключени за Фидел Кастро – дълголетникът в политиката