Федерер започна с победа участието си в Лондон

| от |

Роджър Федерер доказа, че не е изтанцувал последното си танго за сезона в Париж и сгази Милош Раонич в откриващия си мач на финалния Мастърс в Лондон с 6-1 7-6(0). Двамата се срещнаха на четвъртфиналите във френската столица и канадецът изигра почти перфектния двубой и пречупи Маестрото за първи път в седем дуела. Но в Лондон, Милош бързо осъзна, че го чака съвсем различна битка, защото в първия ѝ половин час се изправи срещу тенис от друга вселена.

През 2014-а Раонич мина границата от 1000 аса за втори път в кариерата си (1,093), и в първия сет добави още 5 към списъка, но това му стигна за едва един гейм. Просто Федерер записа изумителните 100% на ретур, когато успее да докосне топката с ракетата си! В началните минути не ставаше въпрос за урок по тенис, а за наказателна акция.

Роджър проби за 2-0, после за 5-1 и затвори сета за 26 минути със стил, увереност и брутална прецизност, с която владееше всеки сантиметър от корта. Във втория сет Раонич показа самочувствието на постоянен елемент от Топ 10 и спаси брейкпойнт при 1-1, а при 2-1 достигна до първите си две точки за пробив в двубоя, но Федерер се измъкна. При следващия си сервис, швейцарецът за втори път поред пропиля аванс от 40-0 и отново спаси брейкпойнт.

До 5-5 Раонич беше успял да вземе 24 разигравания от основната линия срещу 5 за целия първи сет, докато Роджър поддържаше показателя си от 16. Въпреки това Федерер удържа на подема в играта на канадеца и макар да мина през още една точка за пробив, стигна до тайбрек. В него съдбата сякаш рано показа на Раонич, че няма го подкрепи, като негов форхенд се отклони от мрежата в аут. А Маестрото усети момента да нанесе решителен удар и подпечата отмъщението си като затвори тайбрека на нула.

Федерер все още има шанс още един път да подчертае величието си, като успее да завърши сезона като №1. Тази мисия обаче минава през титла в Лондон и условието Джокович да не спечели повече от два мача в турнира. Швейцарецът направи първата крачка./tenniskafe.com

 
 
Коментарите са изключени за Федерер започна с победа участието си в Лондон