Федерер приземи извънземния Джокович

| от chronicle.bg |

ATP World Tour Finals, групова фаза
Роджър Федерер – Новак Джокович 7-5 6-2

Роджър Федерер още веднъж показа, че никой не може да влезе под кожата на Новак Джокович по-добре от него и някак намери начин да накара световния №1 да изглежда като обикновен тенисист при триумфа със 7-5 6-2 в груповата фаза на ATP World Tour Finals. По този начин Маестрото сложи край на извънземната серия на Ноле от 38 поредни победи в зала и записа втори успех в Лондон.

Джокович не чака дълго преди да се нахвърли върху сервиса на Федерер и още в първия гейм на мача неутрализира агресията на съперника с прекрасно движение по основната линия, което предизвика грешка на швейцареца и брейкпойнт. В този момент Роджър активира спасителния план с мощен сервис за 40-40 и удържа подаването си със звучен ас.

В следващите минути битката вървеше при убийствено високо темпо, но реално двамата печелеха сервисите си без особено напрежение. При 3-2 гейма, Маестрото изпълни умопомрачителна къса, а Ноле някак се добра до нея, но нямаше как да я отиграе. Резултатът стана 15-30, но световният №1 спечели следващите три точки с шампионско хладнокръвие и дебненето продължи.

Джокович не успяваше да пласира достатъчно количество ретури и Федерер отново излезе напред с 4-3 след брутален форхенд уинър. Швейцарецът спечели последните си две подавания в сета на нула и макар Новак да взе теста с отличие, за да изравни до 5-5, при 5-6 ситуацията беше далеч по-различна. Роджър се добра до 30-30 и трибуните полудяха, а шумът стана още по-оглушителен, след като световният №1 изкара форхенда си в аут.

Федерер заби следващия си удар в мрежата, но се добра до нов сетпойнт след брилятна защита и този път получи шанс да играе на втори сервис на противника. Роджър пое контрола над разиграването с марков форхенд по правата и подпечата сета с елегантно бекхенд воле. Маестрото сервираше много силно и след почивката бързо поведе с 1-0, докато Джокович изглеждаше извън кожата си.

Новак наниза две поредни непредизвикани грешки, а Федерер добави форхенд уинър и имаше пред себе си три поредни брейкбола, като при последния сърбинът се самопроби с бекхенд в мрежата. Роджър не изигра достатъчно концентрирано следващия си сервис гейм и Джокович се върна в битката с моментален рибрейк за 1-2.

Световният №1 обаче изглеждаше по-разколебан от когато и да било през сезона и при 2-3 и позволи да изостане с 15-40 на свой сервис. Федерер си осигури позиция, от която изигра бекхенд пасинг шот, който облиза филето на мрежата и тупна в полето на сърбина – 4-2. Роджър затвърди експресно на нула и шампионът трябваше да сервира за оставане в мача…

Джокович заличи един мачбол след изстискващо дълга размяна от основната линия, но при втория съпротивителните сили на световния №1 се сринаха и той преклони глава с 5-7 2-6 след 77 минути на корта. В четвъртък Федерер излиза срещу Кей Нишикори, а Ноле ще играе с Томаш Бердих.

TennisKafe.com

 
 
Коментарите са изключени за Федерер приземи извънземния Джокович