Фед вдигна основния лихвен процент

| от chronicle.bg |

Управлението за федерален резерв на САЩ повиши водещата лихва с 0,25 процента до 0,25-0,50 процента вчера.

Заложената дългосрочна цел за покачване в следващите 3 години е до 3.5%. Увеличението е в рамките на очакваното от инвеститорите.

Американската централна банка затяга паричната си политика за пръв път от близо десетилетие, за да избегне перспективата в бъдеще да трябва да налага бързи увеличения на лихвите, каза ръководителката й Джанет Йелън.

„От дълго време Управлението на федералния резерв не е повишавало лихвените проценти“, каза тя на пресконференция.

„Мисля, че е важно да не надценяваме значението на този първи ход. Това са само 25 базисни пункта“, каза Йелън.

„Това действие бележи края на изключителен 7-годишен период (след кризата от 2008 г. – бел. ред.), през който лихвите бяха държани близо до нулата, за да се подкрепи икономическото възстановяване след най-тежката финансова криза след Голямата депресия“ от 30-те години, каза Йелън на пресконференцията.

„То също признава значителния напредък, който бе постигнат в увеличаването на заетостта, на приходите и облекчаването на икономическите трудности на милиони американци“, каза още Йелън.

Тя заяви, че е изненадана от новото понижение на цените на петрола и изрази надежда, че ще се стабилизират, за да се увеличи инфлацията в САЩ, предаде Франс прес.

Цените на петрола значително спаднаха през последната година и половина, минавайки под прага от 40 долара за барел и достигнаха най-ниските си равнища от 2008-2009 г.

Тези курсове на суровия петрол понижават цените на потребителските стоки и допринасят за ниска инфлация в САЩ, далеч от целта на УФР на годишна база, която е 2 процента.

Американската централна банка на практика започва парична политика, противоположна на тази в Европа, както и в държави от други континенти. В началото на декември Европейската централна банка понижи лихвата си по депозитите от -0,2 до -0,3% и удължи плана си за стимули поне до март 2017 г.

 
 
Коментарите са изключени за Фед вдигна основния лихвен процент