ФБР предупреждава студентите срещу вербуване

| от |

fbiagent

Американското Федерално Бюро за Разследване (ФБР) е предупредило всички американски студенти, които учат или са се записали да учат в чуждестранни университети, за опасността от вербуване от чужди разузнавателни служби. Във връзка с това, агенцията е публикувала на сайта си и видео-материал, който се казва „Game of Pawns“. В краткия 28 минутен материал, се разказва за историята на американския студент Глен Шрайвър. През 2011 година той е бил осъден на четири години затвор, тъй като е направил опит да предостави секретна информация на китайските спецслужби.

Съгласно информацията, публикована през 2011 година в Associated Press, Шрайвър е заминал да учи в Шанхай, Kитай, по обменна програма за обучение на студент. По време на обучението той е бил завербуван от китайски спецслужби. На един по-късен етап, Шрайвър се е опитал да постъпи на работа в Държавния Департамент на САЩ, а след това дори в ЦРУ, но в крайна сметка е бил разкрит и арестуван.

ФБР се надяват, че посветеното на случая видео „Game of Pawns“, ще предпази в бъдеще и други студенти от необмислени постъпки намирайки се на чужда територия, а и ще им помогне да диагностицират и разкрият навреме подобна опасност . По последни данни, през изминалата година в училища и университети извън САЩ се намират на обучение повече от 280.000 студенти с американско гражданство.

 
 
Коментарите са изключени за ФБР предупреждава студентите срещу вербуване