Фармацевтите забогатяват за сметка на епидемията Ебола

| от |

Когато става дума за такива болести, като ВИЧ, Ебола и други още по-редки заболявания, имаме работа с цинизма и аморалността на Запада, който ламти само за печалби и превръща лекарствата в източник на пари.

Кой вдигна шумотевицата около новата вълна на треската Ебола? Самият Барак Обама. Преди примерно две седмици, когато Барак Обама беше говорил за своята любов към Африка на срещата на високо равнище във Вашингтон, на континента възникна епидемията Ебола. В определен момент от вируса се заразиха двама американски лекари. Но вместо да ги оставят да умират там, както това става с обикновените африканци, те веднага бяха откарани в САЩ, където, както се оказа, вече имало прототип на ваксина. Т.е. изследванията още не са приключени, но се водят активно. Пострадалите американци бяха ваксинирани и останаха живи.

Африканският Червен Кръст изпрати в Америка молба за предоставяне на ваксина за 1000 болни африканци. Реакцията на Барак Обама предизвика в Африка истински скандал, за който, като че ли случайно, не се споменава в Европа. Обама каза, че „ние не можем да дадем лекарства, защото патентите принадлежат на компании, които водят изследванията“. А когато в Белия дом осъзнаха, каква грешка е направил президентът, особено на фона на срещата на високо равнище САЩ-Африка, там съобщиха, че ваксината била нестабилна, че още не е минала тестиране и т.н. Излиза, че тя е достатъчно стабилна за двама американци, но не и за хиляда африканци.

Тук на преден план излиза западната фармацевтична промишленост и нейните изследвания на мащабни епидемии. С тях се занимават стотици фармацевтични компании и големи медицински центрове във Франция, Белгия, Германия и Америка, които имат собствени изследователски центрове. Една от най-известните е швейцарската Baeyer. Изобщо това са солидни фирми, печелещи стотици милиони и дори милиарди евро и формиращи западната фармацевтична промишленост. На Запад зад всеки промишлен отрасъл стои свое лоби, в това число фармацевтично, което фактически контролира системата за социално осигуряване в редица членки на Европейския съюз. След появата на новини за големи епидемии, тези хора започват да печелят големи пари върху лекарства и научни изследвания. Независимо, дали е Ебола или ВИЧ, целта не е да се създаде някое лекарство. ВИЧ нагледно демонстрира, как действат те: днес в Западна Европа от ВИЧ никой никого не лекува, но никой и не умира от него. И всичко това носи на компаниите огромни пари, доста повече, отколкото би дало някое лекарство.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Фармацевтите забогатяват за сметка на епидемията Ебола