Фармацевтичен гигант обвинен в масов подкуп

| от |

Фармацевтичният гигант „Санофи“ е изплатил около 34 млн. долара на лекари, служители от болници и аптеки, които се ангажирали да препоръчват на пациентите негово лекарство срещу диабет.

Това разкри уволнената през октомври служителка на компанията Диана Пот, разкри „Vademecum“. В американския щат Ню Джърси тя заведе срещу компанията заради уволнението й, което според нея е извършено, защото тя разбрала за подкупите. В показанията на жената се казва: „Бившият генерален директор на „Санофи“ Кристофър Виебахер, уволнен през октомври, бе един от ръководителите на компанията, замесени в даването на подкупите. Аз проучих 9 договора с доставчиците Accenture Plc и Deloitte LLP и стигнах да извода, че средствата, заделени за тези сделки, е трябвало да отидат за подкупи. Когато се замислих дали трябва да се подписват договорите, моят началник ми каза, че Виебахер е крайно недоволен от неподписаните до момента сделки“.

Засега компанията не коментира случая. Понт бе уволнена на 20 октомври 2014 г. а самото уволнение, по думите й, било съпроводени със словесни оскърбления по неин адрес. Нейната адвокатка Розмари Арнолд е убедена, че обидите срещу Понт са последица от нежеланието й да си затвори очите за незаконната дейност на компанията. Понт претендира за компенсация и глоба, която да бъде платена от компанията.

Според официалните данни през 2013 г. „Санофи“ има приходи от 33,306 млрд евро, а печалбата е 3,717 млрд евро. На снимката: бившият генерален директор Кристофър Виебахер говори на миналогодишен форум в Индонезия. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Фармацевтичен гигант обвинен в масов подкуп