Фалън: Има реална заплаха от Русия за Латвия, Литва и Естония

| от |

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че има реална заплаха от Русия за Латвия, Литва и Естония. Той изрази загриженост по повод натиска от руския президент Владимир Путин, оказван върху бившите съветски републики, които понастоящем са членки на НАТО.

Британският министър на отбраната заяви, че Алиансът трябва да бъде готов за агресия от Русия под всякаква форма и че всъщност НАТО вече се подготвя да се противопостави на подобна агресия.

Коментарите на Майкъл Фалън идват след като премиерът Дейвид Камерън призова Европа да заяви на Русия, че я очакват сериозни икономически и финансови последици за много години напред, ако не спре да дестабилизира Украйна. Русия отрича да помага на проруските сепаратисти, но на Запад непрекъснато постъпват сведения и обвинения, че изпраща оръжия и войски и изплозва пропаганда за разпалване на напрежението.

Използвайки игра на думи, Майкъл Фалън изтъкна, че тук не става дума за „нова студена война, тъй като положението вече достатъчно е нагорещено”.

Коментарите на британския министър на отбраната, че Русия е заплаха за балтийските страни, излиза извън „дипломатическата етика“, заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. Той подчерта, че Москва ще намери начин да отговори на изявлението.

Усилването на потенциала на НАТО в Прибалтика и в Източна Европа и ученията на Алианса близо до руските граници не може да не предизвикват безпокойство, подчерта Лукашевич.

/ БНР

 
 
Коментарите са изключени за Фалън: Има реална заплаха от Русия за Латвия, Литва и Естония