Европейският съюз забрани продажбата на авиационно гориво за Сирия

| от |

Автор: Руслан Трад, www.ruslantrad.com

След масирана кампания от неправителствения сектор в ЕС, и специално на The Syria Campaign, Европейският съюз реши да се забрани продажбата на авиационно гориво за Сирия от страни членки на ЕС.

Това стана възможно едва сега, макар дълго време да се обсъждаше между държавите. Последната пречка беше Италия, тъй като страната продължаваше да продава гориво на режима в Дамаск. Докато подкрепя по-широките санкции върху правителството на Башар Асад, Италия продължаваше да не приема идеята да се забрани продажбата на авиационно гориво, поради печалбата от това. За съжаление, именно с авиация силите на Асад бомбардираха цели квартали в сирийските градове под предлога, че удрят позиции на радикални групи. От въздушните удари, които се нанасят редовно от 2012 година насам, загиналите са хиляди цивилни.

Само за един, в организираната от The Syrian Campaign акция, се включиха 3 655 души, които изпратиха послания и писма до външния министър на Италия, Федерика Могерини, с които да искат обяснение защо Рим продължава да продава авиационно гориво на Дамаск и да призоват за прекратяването на тази практика.

Как се разви акцията.

Миналият четвъртък, 16 октомври, The Syrian Campaign получи мейл от дипломатически контакт в ЕС, в който става дума, че Италия блокира ключовото предложение за забраната на продажба на авиационно гориво за Сирия, което да бъде включено в по-широкия пакет от санкции срещу режима в Дамаск.

Малко по-късно се потвърждават опасенията, че преговорите относно пакета от санкции ще са трудни, заради блокажа на Италия. Тези разговори продължиха и през изминалия уикенд и, че минават през ръцете на италианския външен министър, Федерика Могерини – изгряващата звезда на европейската политика, която едва ли би искала да се свързва с политика за подкрепа на убийства на цивилно население.

В The Syria Campaign участват над 42 000 души и разпространяването на новината стана бързо, като само за ден писмата изпратени до Могерини са над 3 000, без да се броят съобщенията в Twitter.

В отразяването на кампанията се включиха медии като Bloomberg и European Voice – най-големият седмичник на ЕС.

На 20 октомври, 26 часа след стартирането на кампанията за натиск, дипломати потвърждават, че Италия е готова да промени политиката си по въпроса с продажбата на авиационно гориво. Малко по-късно това бе обявено и официално.

В кампанията участваха и български граждани, което е съществен принос към кампанията.

 
 
Коментарите са изключени за Европейският съюз забрани продажбата на авиационно гориво за Сирия