Европейският проект DaPaaS ще подобри публикуването и достъпа до отворени данни в мрежата

| от |

Централно място в инициативата заемат българските софтуерни фирми Онтотекст и Сирма Мобайл

Българската компания за семантичен софтуер Онтотекст и разработчикът на мобилни приложения Сирма Мобайл, които са част от Сирма Груп, имат ключова роля в нов научно изследователски проект на Европейската комисия, наречен Open DaPaaS. Той ще създава методология и отворена инфраструктура за публикуването на отворени данни в „облачни“ платформи.

Какво налага стартирането на подобен проект?

През последните години голям набор от данни се публикуват онлайн под формата на т.нар. „отворени“ масиви от данни (open data), а често и като свързани данни (linked data). В същото време приложенията, които да оползотворяват ефективно този вид съдържание са много малко. Сред основните причини за това са техническа сложност и разходи за издателска дейност, предоставяне на достъп до данните, липса на успешни ценови модели от страната на доставчика, както и липса на опростени и унифицирани решения за потребление на данни в мултиплатформена среда.

Решението

Проектът DaPaaS пряко засяга тези предизвикателства като разработва софтуерна инфраструктура, комбинираща концепциите за „данни като услуга“ (DaaS) и „платформа като услуга“ (PaaS), с цел оптимизиране публикуването на отворени данни и разработване на приложения за тях. По този начин се решава проблемът с потреблението чрез разработване на нови междуплатформени интерфейси към приложенията.

Моделът на DaPaaS обхваща целия жизнен цикъл и осигурява ценово ефективно публикуване и потребление на данни. Проектът ще доведе до създаване на методология за използване на данни в инфраструктурата DaPaaS и разработване на интуитивна платформа, улесняваща публикуването на данни и потреблението им в мултиплатформена среда. По този начин се дава възможност за устойчива инфраструктура, осигуряваща ефективно и опростено повторно използване на отворени данни. Основните иновации в проекта включват отворени DaaS и PaaS решения, унифициран достъп до свързани данни, интегрирани DaaS и PaaS за отворени данни, както и намаляване на сложността на публикуване със свободен данни и потреблението за неспециалисти.

Участващите разработчици и интегратори са едни от световните технологични лидери в областта на отворените данни. Сред тях освен българските компании Онтотекст и Сирма Мобайл, са включени още Open Data Institute LBG и Swirrl Ltd. от Великобритания, както и Stiftelsen Sintef от Норвегия. Консорциумът ще предостави трансфер на знания, опит и уникални технологии в свързаните данни, семантичен уеб, интеграция на данни и разработка на мобилни приложения.

Повече за Онтотекст

Онтотекст предоставя основни семантични технологии с висока производителност, мащабируемост и съвместимост. Онтотекст е известен с няколко свои продукта: KIM (популярна платформа за семантична анотация и търсене), OWLIM (семантична база данни, доказала се като най-бърза и мащабируема RDF система). Решенията, създавани с технологиите на Онтотекст, пестят значително време и финансови ресурси в процеса на достъп и обработка на текст и данни от множество източници в сферата на науките за живота (фармацевтика, медицина, биология), издателската дейност, търговското разузнаване (Business Intelligence), телекомуникациите, набирането на персонал и други. Сред клиентите на Онтотекст са организации като BBC, Press Association, AstraZeneca, Wiley, Coca-Cola Испания, Korea Telecom, Johnson Controls USA, Организация на Обединените Нации, Британския Парламент и други. През последните десет години Онтотекст се е наложила и като важен участник в редица значими проекти с отворен код, като GATE и Sesame. Компанията е една от най- иновативните и успешни български софтуерни фирми и е част от Сирма Груп Холдинг.

Повече за Сирма Мобайл

Екипът на Сирма Мобайл е специализиран в разработката на мобилни приложения и услуги и има няколкогодишен опит в иновативни сфери като LBS (Location Based Services), NFC (Near Field Communications), както и в разработката на приложения за най-популярните мобилни платформи: iPhone, Android, Windows Phone, Symbian, BlackBerry и Bada. Стремежът на компанията е да се развива като глобален разработчик на услуги с добавена стойност, както и да постави мобилните иновации в услуга на хората, създавайки приложения със съизмерим обществен ефект.

 
 
Коментарите са изключени за Европейският проект DaPaaS ще подобри публикуването и достъпа до отворени данни в мрежата