Европейски милиарди за Украйна

| от |

ЕС иска да подпомогне Украйна с милиарди евро. Все още обаче не е ясно какъв ще е точният размер на сумата. САЩ, МВФ, а вероятно и Русия също ще се включат в отпускането на помощи, пише Дойче веле.

ashton

Катрин Аштън, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика, замина на поредното си посещение в украинската столица. Целта на визитата ѝ в Киев е провеждането на разговори с новото държавно ръководство за отпускане на финансови помощи от Брюксел. Един от говорителите на ЕК заяви, че Аштън предлага международен помощен пакет за „краткосрочно, средносрочно и дългосрочно подпомагане на украинската икономика“. Все още обаче е неясно за каква сума точно става въпрос.

Временно изпълняващият длъжността финансов министър на Украйна Юри Колобов предложи свикването на международна донорска конференция за Украйна. Според него финансовите нужди на страната му възлизат на около 25 милиарда евро. От Еврокомисията обаче досега не са потвърдили, че такава конференция ще бъде организирана.

По време на протестите в Киев, Брюксел постоянно подчертаваше, че договореното споразумение за асоцииране и свободна търговия е готово за подпис. И сега ЕК потвърди, че само от Украйна зависи кога и дали споразумението ще бъде подписано.

Европейски пари ще има, но за кого?

Председателката на фракцията на Зелените в Европарламента Ребека Хармс подчерта в интервю за Дойче Веле, че сега ЕС и САЩ трябва спешно да изработят помощен пакет за Украйна. Тя бе на посещение в Киев, където се срещна и разговаря с освободената от затвора Юлия Тимошенко. Преди отпътуването си за Брюксел, Ребека Хармс изтъкна, че ЕС трябва да помогне на новото украинско ръководство и при провеждането на реформи в съдебната реформа. „Не бива да се стига до политическо правосъдие и отмъщение срещу старите властници“, каза тя.

Миналата година преговорите на Украйна с МВФ за отпускането на финансова помощ се провалиха, защото двете страни не можаха да постигнат единодушие по условията. „Това не бива да се повтаря“, каза Хармс. Тя изтъкна също така, че е крайно време да бъде сложен край на изтичането на капитали от Украйна и прането на пари. „Ако това се случи, Западът ще трябва да вложи значително по-малко средства за подпомагането на страната“, каза тя.

Шефката на МВФ Кристин Лагард от своя страна заяви преди броени дни, че реформите в Украйна трябва поне да бъдат подети, преди на страната да се дават обещания за финансова помощ. А външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че в четвъртък (27.02.) във Вашингтон лично ще проведе разговори с МВФ относно евентуални заеми за Украйна.

В същото време пълномощникът на федералното правителство за Източна Европа Гернот Ерлер настоява за включването на Русия в общата акция за подпомагане на Украйна. „Предлагам в разговорите да бъде включена и Русия, защото тя също има интерес Украйна да се стабилизира“, каза Ерлер пред германската телевизия АРД и добави: „Основният ни проблем досега е, че не е ясно с кого точно да преговаряме за условията за отпускане на помощи. Все още в Украйна няма дееспособно преходно правителство. А все пак никой не иска да дава пари без нищо в замяна.“

Според рейтинговите агенции Украйна е на ръба на неплатежоспособността. Страната е застрашена от държавен фалит.

Все още са възможни и санкции

След политическите катаклизми в Киев, Русия спря изплащането на втория транш от помощните си заеми за Украйна. Руският президент Владимир Путин бе обещал на стария режим на Янукович помощи в размер на 18 милиарда долара. В замяна на това Янукович прекрати споразумението за асоцииране и свободна търговия с ЕС. Русия обяви и 30-процентна отстъпка от първоначално договорената цена на природния газ за Украйна.

Същевременно заплахата на ЕС за санкции срещу политици, отговорни за насилието в Украйна, не е отшумяла. ЕК потвърди, че все още работи по списък с имена на хора, чиито банкови сметки ще бъдат замразени и на които може да им бъде забранено да влизат на територията на ЕС. „Налагането на тези санкции зависи от развитията в Украйна“, каза говорителят на ЕК Оливие Бейли. Председателката на фракцията на Зелените в Европарламента Ребека Хармс също потвърди, че все още съществува опцията за налагане на санкции. „Трябва да изясним къде са потънали парите, които са присвоили елитите благодарение на президента Янукович. И ЕС трябва да стори всичко възможно, тези пари да бъдат върнати на страната“, заяви Ребека Хармс в разговор с Дойче Веле.

 
 
Коментарите са изключени за Европейски милиарди за Украйна