Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за БДЖ

| от |

В специално писмо за подкрепа, изпратено от ГД „Конкуренция“ до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, се казва, че Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ, съобщиха от МТИТС.

Полученото писмо, е вследствие на проведените разговори през миналата седмица в Брюксел, на които министър Ангелкова е предоставила своите допълнителни анализи и аргументи за ускоряването на процеса за нотификация на държавната помощ за БДЖ от страна на Европейската комисия, като необходимо условие бъдещите преговори с кредиторите да придобият по-ясни параметри и да позволят нормално функциониране на БДЖ.

„…В срещата ни наскоро ме информирахте за напредъка на българските преговори с международните кредитори на БДЖ и ме помолихте да Ви предоставя позицията на ГД „Конкуренция“ по отношение на планираното опрощаване на дълговете от 172 милиона лева, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г.“, се казва в писмото, подписано от Герт-Ян Купман, заместник-генерален директор „Политики за държавна помощ“ в ГД „Конкуренция“.

В писмото за подкрепа се уточнява, още че „…по отношение на опрощаването на дълговете от 172 милиона лева, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г., мога да Ви информирам, че на базата на предоставената информация от страна на българските власти, тази мярка изпълнява условията, заложени в Насоките за държавна помощ на железопътните предприятия, които предоставят основа за обявяването на отмяна на дълговете на доставчиците на ж.п. услуги, натрупани преди присъединяването към ЕС (или преди либерализация на сектора).“.

„За нас подкрепата, която ни дава Европейската комисия е много важна за подновяване диалога с кредиторите на държавните железници. Предстои среща с кредиторите и облигационерите на компанията, за да обсъдим възможностите за разсрочване на задълженията. Първата крачка вече е направена, тъй като с това писмо ЕК се произнася, че не се нарушава законодателството, свързано с конкуренцията и държавната помощ за БДЖ може да бъде отпусната“, каза министър Ангелкова и допълни, че предстои още доста работа да бъде свършена, за да се подобри финансовото състояние на компанията.

„Холдинг БДЖ и ние, като принципал на компанията вече показахме, че предприемаме конкретни действия за изпълнение на поетите ангажименти към кредиторите, като например редовното изплащане на дължимите месечни суми към тях и сме готови да продължим конструктивния диалог“, каза още министър Ангелкова. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за БДЖ