Европа се съпротивлява срещу антируската политика на САЩ

| от |

20oae_ross

Европейците се отказват да засилват натиска срещу Русия. Техните национални интереси диктуват друга линия на поведение в отношенията с Москва.

Но това не удовлетворява Вашингтон, който лобира за трети пакт от антируски санкции. Но той нищо не може да направи по този въпрос.

Един от последните примери е Франция, която няма намерение да се отказва от доставките за Русия на два военни кораба от типа „Мистрал“. Показателно е, че съответното решение беше прието след изказването на помощника на държавния секретар на САЩ за Европа Виктория Нуланд, която на 8 май откровено предупреди Париж да не извършва тази сделка. Позицията на държавния департамент на САЩ предизвиква раздразнение в Елисейския дворец, където охотно говорят за това, че американците поставят под удари французите, заставяйки ги да жертват националните си интереси в името на доктрината за трансатлантическа солидарност. Ето какво сподели политологът Михаил Ходорьонок:

– В случай на анулиране на контракта по доставката на тези два хеликоптероносача, ще последват значителни глоби. Второ, сегашното икономическо положение на Европа не може да се нарече добро. А провалянето на контрактите ще удари по работните места, което не е в интерес на Париж.

Става ясно, че ролята на Русия в украинската криза не е толкова голяма, както това се представя от нейните геополитически опоненти. Затова третият пакет от санкции е под въпрос. Включването му ще стане голям удар по икономиката на страните-участнички.

Твърде показателно е, че против санкциите се изказват трите най-големи икономики на Европа. За френската позиция по „Мистрал“ вече говорихме. Англичаните не искат да замразяват многомилиардните активи на руските олигарси в Лондон. А германският бизнес призовава Берлин да се опомни и да не създава трудности на хилядите фирми, работещи с Русия. На този фон много актуален се оказа призивът на бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер – по-малко да се мисли за санкции по отношение на Русия, и повече за собствените интереси.

Важното е, че енергичните опити на Вашингтон да създаде видимост на общ антируски фронт се натъкват на активна съпротива, след като става дума за реалната икономика. Европа по парадоксален начин повече се страхува от третия пакет от антируски санкции, отколкото Русия.

Разбира се, всичко може да се промени. Ситуацията е твърде сложна за да се прогнозира бъдещето. Трансатлантическата солидарност може да надделее над икономическия прагматизъм. Но напълно е възможно и обратното. Та нали за Запада е все по-трудно да игнорира реалността, на която Русия настойчиво обръща внимание на своите европейски партньори.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Европа се съпротивлява срещу антируската политика на САЩ