Европа се боядиса в шотландските цветове

| от |

Испания е разтърсвана от политически битки. Многохилядните демонстрации по улиците на Барселона и други каталонски градове и ожесточените сблъсъци с полицията станаха отговор на решението на Конституционния съд на страната да спре действието на указа за провеждането на референдум за суверенитета на Каталония на 9 ноември.

Лидерът на общественото движение „Каталонско национално събрание“ Карме Форкадел вече заяви, че въпреки решението на Конституционния съд, плановете на поддръжниците на самоопределянето няма да бъдат променени: „На 9 ноември ние ще гласуваме, както искат повечето каталонци“.

Дебатите за провеждането на плебисцит за самоопределяне в Каталония се засилиха преди няколко месеца, но специален импулс им даде референдумът в Шотландия през септември. И тук работата не е толкова в конкретните му резултати, а в това, че е бил създаден прецедент на провеждане на референдум за самоопределяне на територията на държава-членка на Европейския съюз. Нещо повече, „центърът“ предварително се съгласи да признае волята на „бунтовниците“. В крайна сметка плебисцитът се проведе, ЕС не се преобърна, а в другите претендиращи за самоопределяне области на „обединена Европа“ естествено си зададоха въпроса: ние с какво сме по-зле?

От тази гледна точка, трябва да признаем, че някои от тези региони наистина, не по-малко от Шотландия, имат право да искат провеждането на референдум. На картата на съвременна Европа това са Страната на баските, Корсика, северно-италианската област Венето, Северна Ирландия, Уелс и дори, до известна степен, Бавария.

В някои случаи, дори може да се говори за исторически доста изкуствени граници на съвременните държави. Примерите са са пред нас: Белгия обединява холандскоезичната Фландрия и френскоезичната Валония. През последните години, конфликтите между фламандци и валонци в Белгия многократно създаваха остра политическа криза, което пречеше да се създаде дееспособно правителство. В случай на отделяне на Фландрия, Валония може въобще да не се запази, присъединявайки се към Франция.

Международният опит от последните десетилетия показва, че привържениците на независимостта, най-често, все пак губят референдумите. Но, в италианския регион Венето с център Венеция, по време на публично „допитване“ през март 2014 бяха получени следните впечатляващи резултати: за създаването на независима „Република Венето“ гласуваха 89% от участниците в него.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Европа се боядиса в шотландските цветове