Европа избира ново ръководство в условията на мирис на развалени плодове и зеленчуци

| от |

На 30 август ще се състои специална среща на високо равнище на Европейския съюз по въпроса за избирането на ново ръководство на Съюза. „Голяма Европа“ ще съгласува кандидатурите на премиера (председателя на Еврокомисията), неговите заместници и всички комисари или министри на общото европейско правителство.

От началото на украинската криза още нито една среща на високо равнище не минаваше без споменаването на Русия и санкциите против нея. Бъдещата среща също няма да бъде изключение. Само че този път за „руския курс“ ще напомнят десетките хиляди европейци, по които силно удариха ответните мерки на Москва.

Европейския квартал в центъра на Брюксел вече се готвят да го затворят за планираните манифестации на селскостопанските производители – разгневените фермери да не залеят лидерите на Европа с развалено мляко и да не ги затрупат с гнили плодове и зеленчуци.

Нито Брюксел, нито Вашингтон, първи въвели антируски санкции, дори не се бяха замисляли – какви загуби ще понесат фермерите, каза в навечерието на срещата на високо равнище Лоренцо Рамас, галва на испанската Асоциация на дребните и средни фермери:

– Когато бяха приемани всички тези решения за санкциите, Европейският съюз следваше отначало да разбере, че те ще рикошират във вид на големи проблеми за нашия бизнес. Следваше да се разбере, че Русия просто така, без отговор, няма да остави тези действия и задължително ще предприеме ответни мерки. И сега ние сами си плащаме за всичко това.

В Полша, правителството на която особено яростно настояваше за антируски санкции, фермерите не разбират, как можеше страната да бъде въвлечена в тази история. Особено ако се има предвид, че една трета от селското й стопанство директно зависи от износа за Русия. Ущърбът само на Полша от това надхвърля €1 милиард.

Работата стига до там, че някои ръководители на стопанствата открито подлагат на съмнение „солидарността“ на Варшава с правителството на Киев, казва директорът на компания „Полска паприка“ Роман Собчак:

– Изобщо не разбирам, за какво бяха нужни всичките тези забрани (спрямо Москва). Особено ако си спомним, че същите украинци миналата година бяха забранили нашето говеждо. Борбата за чуждата свобода не бива да подкопава собственото благополучие. С нещо може би и може да се жертва, но следва да се помни и за просперитета на своята страна.

През септември главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще представи окончателно утвърдения от лидерите на Европейския съюз списък на европейското правителство. През октомври ще го одобри Европарламентът. И тогава от 1 ноември новата Еврокомисия ще започне работа. Но нейните комисари не са за завиждане още сега – Русия въведе своите санкции за срок от една година и бедите на европейските фермери тепърва започват.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Европа избира ново ръководство в условията на мирис на развалени плодове и зеленчуци