Европа е залята от зелена енергия

| от |

Изпълнителните директори на десетте най-големи европейски енергийни компании поискаха прекратяване на субсидиите за зелена енергия.

10-те изпълнителен директори, които се наричат „​​Magritte group“ защото се срещнали за пръв път в белгийската галерия, управляват компании, които контролират около половината от енергийния капацитет на Европа.

Energie-solaire

На съвместна пресконференция те съобщиха, преди срещата на ЕС на върха посветена на енергетиката, че Старият континент има твърде голям енергиен капацитет, поради което цените са паднали, а те не могат да реализират очаквана печалба. Според Ройтерс такава пресконференция е нещо безпрецедентно.

Техният аргумент е, че енергията, получена от слънцето и вятъра получава огромни субсидии и това е довело до рязък скок на добиване на електричество от зелена енергия. Поради това работата с традиционните източници на енергия (ядрена или газ) става по-малко печеливша.

Проблемът е, че когато се изчерпа добитата зелената енергия, след това всички се връщат на традиционните източници на ток. Това обаче води до необходимостта конвенционалните компании да съхраняват в готовност повече ток, което обаче е скъпо.

„В сектори като металургия, автомобилостроене или преработка, когато има свръх продукция, тогава капацитета се затваря. Въпреки това в енергийния сектор, имаме масово субсидиран допълнителен капацитет за зелена енергия, който ни доведе до абсурдната ситуация, в която се намираме днес “ обяснява изпълнителният директор на GDF Suez, Джерард Местралет .

Иронията на ситуацията е такава, че без значение колко е чистата енергия, тя все още не може да се съхранява, поради което не може напълно да замени изкопаемите горива и ядрената енергия. А докато това не се случи, „старите“ съоръжения ще трябва да се поддържат .

 
 
Коментарите са изключени за Европа е залята от зелена енергия