Еврокомисията ще отчете отношенията ЕС-Русия при разговорите за „Южен поток“

| от |

Европейската комисия все още се надява да бъде обособена техническа група за преговори по газопровода „Южен поток“, предаде кореспондента на БТА в Брюксел Николай Желязков.

South Stream gas pipeline

Необходимо е да вземем предвид събитията в по-широк мащаб, включително отношенията ЕС-Русия, заяви на пресконференция в отговор на въпрос Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Все още целим обособяването на работна група по „Южен поток“ на техническо равнище, за да обсъдим съответните правни, политически и технически въпроси, добави тя. ЕК е заинтересована от постигането на решение и разполага с мандата на държавите от ЕС (България, Италия, Гърция, Словения, Унгария и Австрия -бел. кор.) в тази посока, допълни говорителят.

Тя съобщи, че ЕК и германските власти са решили да продължат срока, в който да бъде произнесено решението за удължаването на правото на изключение от законодателството на ЕС за газопровода „Северен поток“.

Формалната причина е, че са необходими допълнителни технически пояснения. ЕК се надява тези пояснения да бъдат получени скоро и ще работи със съответните власти, като уверява страните, че желае постигането на възможно най-бързо решение, заяви Бергер.

 
 
Коментарите са изключени за Еврокомисията ще отчете отношенията ЕС-Русия при разговорите за „Южен поток“