Евроизбори в Европа по балкански

| от |

За Chronicle.bg Михаил Лазаров, Берлин

24 часов изборен маратон в Берлин приключи със следните резултати: Първа политическа сила е ДПС с 213 гласа. ( почти изцяло без преференциален вот). Втора политическа сила е ГЕРБ със 189 гласа. Трета политическа сила е Реформатoрски блок със 167 гласа ( изключително силен преференциален вот, като силите са разпределenи по равно между М. Кунева и Св. Малинов) Четвърта политическа сила – БСП с 40 гласа. Бареков +- 20 гласа Атака +- 20 гласа АБВ +- 20

BulgarianEmbassyBerlin-Mutter_Erde_fec

Избирателната активност беше от 843 души със силно изразен етнически вот. За сравнение през 2009 на Европейските избори в Берлин са гласували 340 души.

Много млади хора дойдоха да гласуват и като цяло висока избирателна активност за Евроизбори в чужда страна. Избирателната активност идва и от мобилизацията на електората на ДПС. Ще кажа няколко думи за това: Започнаха да идват на групи от 20-30-40 човека след 9 часа. Появяваха на различни интервали от около 1-2 часа, след като наблюдателя мине през секциите и разпита колко са гласувалите досега, се обаждаше или даваше сигнал на външно лице и след известно време пристигаше нова бойна група – предимно от турци и роми. Повечето неграмотни и неговорещи български език, не можеха да пишат, затова ДПС имаха много застъпници, при които далаверата е да попълнят декларациите за гласуване на електората и да им покажат как да гласуват. Изсипвайки се на групи наведнъж, целяха да създават хаос, в който да използват възможности за консултации помежду си на турски/ромски език, някои имаха наглостта да влизат в кабинките за гласуване и да посочват за коя партия и как да се гласува, пораждаха се разправии и със застъпниците. Този сюжет се повтори около 4-5 пъти през деня, като най-изразено беше в последния час за гласуване, когато дойдоха всякакви „образи“, някои с футболни екипи и бутонки, други привикани от домовете им на пожар, за да упражнят свободния си глас. Няколко човека да ме питаха, кои партии има и хал хабер си нямаха какво да правят. Имаше няколко фрапантни случая на хора с продупчени лични карти, на хора, които не могат да говорят български и не разбират български, но бяха дошли да гласуват. Общо взето схемата им е следната: Наблюдател от партията следи каква е активността и подава сигнал чрез застъпници или по телефон на хора извън СИК да викат още хора. След известно време такива идваха, като застъпниците попълваха декларациите на гласоподавателите и те после гласуваха, макар и 90% от тези хора да нямаха представа какво се случва, какво правят там и защо го правят. Ако това се случва в Берлин, как ли стоят нещата в България в малките населени места с местни феодали.

Изненадващо силно представяне на ГЕРБ и смазваща загуба на БСП. А до онзи ден „независимите“ соц. агенции даваха изравнени резултати. Тъжно ми е за хорицата, които се подлъгват и за Бареков, но явно еволюцията при нас тече по-бавно. Очаквах повече от Реформаторите, но при цялата кална кампания срещу тях и при наличието на „независими“ соц. проучвания, които дори не им даваха 3%, резултатът им макар и не толкова оптимален, е стабилен и дава шанс за съвземане след миналогодишния крах. Смазваща мобилизация на ДПС и заедно с ниската избирателна активност правят наистина притесняващо висок резултат. Логичното е в такава ситуация незабавна оставка и насрочване на нови парламентарни избори. Но това все пак е нашето политическо блато и аз очаквам идните дни да се задействат опорните точки както следва: ниска избирателна активност, разпръснат ляв вот, силен коалиционен партньор. И всичко по старому. И както се казва в един цитат от актуалната книга, която чета: „Нещата са такива, каквито са, и каквото има да става, ще става“.

 
 
Коментарите са изключени за Евроизбори в Европа по балкански