Еврофобите внесоха вот на недоверие срещу Юнкер

| от |

Евроскептиците в Европейския парламент ще внесат заедно вот на недоверие срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ще бъде подложен на гласуване идната седмица след разкритията по скандала ЛюксЛийкс.

Вотът на недоверие, внесен от еврофобската група „Европа на свободата и пряката демокрация“ (EFDD) с председател лидерът на британската ЮКИП Найджъл Фараж, получил необходимите 76 подписа. Към почти всички членове на EFDD (44 от общо 48) се присъединиха депутати от френския Национален фронт на Марин Льо Пен и други евроскептици, уточни Европейският парламент.

„Вотът ще бъде включен в дневния ред на следващото пленарно заседание и конференцията на председателите трябва да реши кога ще бъде гласуван“, съобщи ЕП. Той обаче няма никакви шансове да мине, тъй като евроскептиците разполагат със стотина места в 751-местния парламент. Но „вотът ще бъде самореклама“ за защитниците му, заяви източник от парламента.

Радикалната левица също опита да внесе вот на недоверие срещу Юнкер, но не успя да събере изискваните 76 подписа, отхвърляйки тези на еврофобите и крайната десница. Еврофобите искат да санкционират Юнкер след разкритията на широката система за укриване на данъци, създадена в страната му, докато той беше премиер.

„Скандалът ЛюксЛийкс показва, че Жан-Клод Юнкер е посветил политическата си кариера на обогатяване на страната си на гърба на европейските си партньори в ущърб на съюза и на общностния дух, който иска да представлява“, заяви италианският евродепутат Марко Зани, лидер на депутатите от движението „5 звезди“ на Бепе Грило, които са членове на EFDD.

Според британеца Стивън Уолф „вотът на недоверие ще бъде повод европейските депутати да покажат на избирателите си как се позиционират спрямо действията на председателя Юнкер“. /АФП/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Еврофобите внесоха вот на недоверие срещу Юнкер