ЕС подчерта ангажиментите на Сърбия преди визитата на Путин

| от |

ЕС каза на Белград, че трябва да докаже своята надеждност като бъдещ член по време на предстоящата визита на руския президент Владимир Путин в Сърбия.

ЕС обяви Путин за персона нон грата заради действията му в украинската криза, но той може да разчита на топло посрещане в Белград. Говорителката на върховния представителна ЕС по външната политика Катрин Аштън отбеляза, че Сърбия започна преговори за членство в ЕС през януари, като се е съгласила да съгласува политиката си с тази на ЕС. „Сърбия, както и всички страни кандидатки… пое ангажимент да съгласува (политиката си)… включително позицията за ограничителните мерки“, каза говорителката. Брюксел очаква „проевропейската насоченост на Сърбия да бъде потвърдена по време на тази визита“, добави тя.

„Когато решихме да започнем преговори с ЕС, не сме разговаряли за санкции срещу Русия“, заяви сръбският президент Томислав Николич.

В Белград Путин ще присъства на военен парад по случай 70-тата годишнина от освобождението на града от нацистката окупация през 1945 г.

Според анализатори Русия не може да гарантира, че членството на Сърбия в ЕС няма да подкопае руските интереси. Русия отпусна заем на Сърбия в размер на 800 милиона долара през 2013 г. и друг в размер на 500 милиона по-рано тази година. /АФП

 
 
Коментарите са изключени за ЕС подчерта ангажиментите на Сърбия преди визитата на Путин