ЕС нанесе удар по два големи руски проекта за газопроводи

| от |

Брюксел нанесе удар по два големи руски проекта за газопроводи, които да доставят природен газ до Европа, предаде Reuters, като коментира, че това е поредният признак за обтегнатите отношения в сферата на енергетиката между Москва и Европейския съюз.

South Stream gas pipeline

Завземането на украинския регион Крим от страна Русия вече разклати политическите отношения между Русия и ЕС. В Брюксел кризата вероятно ще даде тласък на усилията за понижаване на енергийната зависимост от Русия, докато Москва отдавна цели да намали зависимостта си от Украйна като основен маршрут за превоза на руски газ до Европа – нейния най-голям пазар.

Газопроводът обаче все още не е получил важни одобрения, чрез които ще отговори на законодателството на ЕС, включително да бъде освободен от правилата за ограничаване на собствеността на тръбопровода и изискването да бъде даден достъп на други газови компании.
Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви пред германския вестник Die Welt, че дискусиите с Русия относно връзката са преустановени. „Към момента няма да се ускоряват преговорите относно газопроводи, като „Южен поток”, те ще бъдат отложени”, каза Йотингер.

Говорител на комисията заяви, че комисарят е говорил само за политическите преговори, но е дал да се разбере, че „Южен поток” е изправен пред дълго забавяне в очакване на разрешение.
Оксфордският институт за енергийни проучвания предупреди, че има „голяма вероятност” за понижаване на енергийното сътрудничество между ЕС и Русия, което ще има значителни икономически последствия за Европа.

Ако това се случи, според института, военната и политическа криза в Крим и смяната на правителството в Украйна ще доведат до поредната криза в отношенията в газовата сфера на ЕС и Русия. България, една от европейските нации, които е почти изцяло зависима от руския газ, заяви в понеделник, че „Южен поток” остава „от съществено значение” за Европа и следователно трябва да бъде осъществен, въпреки настоящата криза.

Българският министър на енергетиката заяви, че газопроводът „Южен поток” трябва да бъде построен, тъй като руският проект е от съществено значение за сигурността на доставките за балканската държава, предаде Reuters, цитирана от агенция Фокус.

„За министерството на енергетиката „Южен поток” е стратегически проект от национално значение”, заяви министърът на енергетиката Драгомир Стойнев в своята позиция, изпратена до агенцията. „Настояваме за неговото осъществяване, тъй като той е от съществена важност за сигурността на доставките на природен газ за нашата страна, за ръста на нашата икономика и за увеличението на заетостта”, каза още в своето изявление Стойнев.

Във връзка със събитията в Украйна правителствата на страните от ЕС обсъждат увеличаването на закупуването на газ от конкурентите на Русия. Експерти смятат тези варианти за икономически неизгодни, пише руският вестник „Ведомости”.

Зависимостта на Великобритания от доставките от Русия не е голяма – внася се едва 1% от потребявания газ, а за ЕС като цяло е далеч повече – 33.2%. През миналата година в страните от ЕС са постъпили 167.2 млрд. куб.м. газ, а транзитът през Украйна е 82.3 млрд. куб.м.
От Северна Африка Европа е получила 48.5 милиарда куб. м., от Иран и Азербайджан – 13 млрд. куб.м., а втечнен природен газ – 45.8 млрд. куб.м.
Хранилищата на Полша в момента са запълнени на 70%, на Словакия и Чехия- 35-45%, на Австрия – 34%, на Германия – 60%. По данни на Reuters, такива обеми обезпечават потреблението на газ за два-три месеца.

Пикът в търсенето на газ премина, топлата зима изглади проблема за тази година, а за следващата – на теория може да се съкрати обемът на транзита през Украйна, предположи на конференцията CERAWeek президентът на Eni Паоло Скарони. Но за това трябва да се изпълнят няколко условия, а именно да се увеличат доставките от Либия, заяви той.

В краткосрочна и средносрочна перспектива да се снижи закупуването от Русия е практически невъзможно, смята Едуард Чоу от центъра за стратегически и международни изследвания. За строителството на терминали и инфраструктура за втечнения газ ще е нужно време, уверен е партньорът в Beacon Policy Advisors Брандън Барфорд – първите доставки на втечнен природен газ ще започнат през 2015 г.

По данни на Oxford Institute for Energy Studies, разликата в цената между газа, доставян по тръбопроводи, и втечнения природен газ възлиза на 3-4 долара за 1 милион британски термични единици.

David-Cameron

Правителството на Великобритания ще отмени редица контакти с Русия на министерско ниво и може да замрази двустранните си връзки във военната сфера заради ситуацията в Украйна, заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран от РИА Новости.
„Наредих да се изучат всички връзки с Русия на ниво правителство. Ние вече сме заявявали това, че представители на правителството и членове на кралското семейство няма да присъстват на Параолимпийските игри в Сочи. Множество други планирани срещи на ниво министри ще бъдат отменени заради текущата ситуация”, каза Камерън в парламента, отговаряйки на въпрос за възможните действия на британското правителство във връзка със ситуацията в Украйна.

„Изучавайки двустранните връзки с Русия във военната сфера, те може да бъдат замразени, с изключение на контактите, които са нужни за изпълнението на международните споразумения, в частност за контрола на въоръжението в Европа”, отбеляза британският премиер. Той каза още, че е наредил на членовете на британското правителство да съберат и да му предоставят информация за обема на експорта на въоръжение към Русия.

Поредното – пето за последните десет дни – заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна завърши без резултати, предаде РБК, цитирана от агенция Фокус.

След заседанието, което се проведе на закрити врата, представителят на Великобритания в ООН Марк Лайъл Грант отбеляза, че Москва стои пред заплахата от изолация и изпитва все по-голям натиск от страна на международната общност по въпроса за референдума в Крим. Грант посочи, че почти всички членове в Съвета за сигурност, включително Китай, който обикновено заема страната на Русия, са подчертали необходимостта от това да се уважава суверенитетът и териториалната цялост на Украйна.

 
 
Коментарите са изключени за ЕС нанесе удар по два големи руски проекта за газопроводи