ЕС може да обжалва пред СТО забраната на Москва върху вноса на храни

| от |

Евросъюзът има съмнения дали е законна руската забрана върху вноса на храни.

В четвъртък Европейската комисия ще представи данни за очакваните ембаргови щети за производителите от ЕС. Селскостопански експерти ще обсъдят в Брюксел целесъобразно ли е да внесат иск срещу Москва в Световната търговска организация.

По предварителни данни щетите за ЕС ще стигнат 12 милиарда евро – далеч по-малко от компенсациите, отпуснати за фермерите от Брюксел, посочва вестникът. Той очаква „загуби, равностойни на фалит“ за селяните в Литва, 55 милиона евро щети за Латвия, ущърб и за производителите от Финландия, изнасяла за Русия храни на стойност над 400 милиона евро годишно. „За компенсации вече настояват пред Брюксел Гърция, Испания, Литва, Финландия, Чехия, Франция и Полша“, добавя изданието.

Москва наложи забраната в отговор на западните санкции, но ЕС се съмнява дали е правомерна. „Според нас международното право не дава основания за такава ответна реакция“, цитира всекидневникът високопоставен дипломат от Брюксел. По думите му ЕС ще анализира всички „за“ и „против“, преди да обжалва действията на Русия пред СТО. Западните партньори на Москва „имат много повече опит в СТО“, а „западните санкции са по-рафинирани от руските, които се свеждат до пряка забрана за достъп до пазара и затова е по-лесно да се обжалват“, коментира руският експерт проф. Алексей Портанский.

Освен това ЕС се кани да преговаря с Бразилия и Чили и ще ги разубеждава да доставят храни в Русия. Бразилия разреши на 90 месокомбината да започнат вноса на пилешко, говеждо и свинско в Русия, а Чили може да спечели главно от руското ембарго върху рибата от Европа, забелязва „Независимая газета“.

Минск също „се кани да спечели от храни, забранени за внос в Руската федерация“, пише всекидневникът в друг материал и твърди в заглавие: беларуският лидер „Лукашенко ще нахрани Русия със салам от европейско месо“ – било преработено, било контрабандно, само със сменени етикети.

Президентите на Русия и на Египет – Владимир Путин и Абдел Фатах ас Сиси, се споразумяха вчера в Сочи да улеснят достъпа на египетски селскостопански стоки до руския пазар и скоро да увеличат с 30 процента вноса им в Русия, отбелязва печатът. Египетските доставки за Русия вече бяха увеличени по-рано с 30 на сто. По данни на руското аграрно министерство, допълнителните количества картофи, цитрусови плодове и лук от Египет ще запълнят половината от прогнозния ембаргов дефицит, изтъква „Новие ведомости“.

WTO_632Руското правителство получи първите сигнали за вдигнати цени на доставките на храни. Една от най-големите вериги за дистрибуция и търговия на едро в страната – X5 Retail Group, информира търговското министерство, че доставчиците искат над 20 на сто повече за скаридите и ценните риби, съобщава „Комерсант“. Според Владимир Русанов от компанията тя не е съгласна и смята да предостави на властите „обективни данни кой вдига цените, с колко и под какъв предлог“.Андрей Карпов, шеф на сдружение в търговията на дребно, твърди, че засега го правят само малки руски доставчици. Селскостопанският министър Николай Фьодоров посочва, че ведомството вече обработва цялата нова информация. Той допуска в най-скоро време да се образуват дела, предвиждащи „по-строга отговорност от административната“.

Според законите в Русия правителството може да ограничава максималната търговска надценка, а Федералната антимонополна служба „безспорно ще засили контрола на хранителните борси“, уверява Анна Мирочиненко от руската агенция. В случай на сговор за вдигане на цените виновниците рискуват глоби до 15 на сто от оборота, реализиран с противоправни средства, забелязва юристката Наталия Шчербакова.

Според „РБК дейли“ вицепремиерът Аркадий Дворкович, провел съвещание с доставчици и търговски вериги, недвусмислено ги е помолил да не увеличава цените на храните. Те ще бъдат задължени да представят седмични ценови отчети в търговското министерство, което ще ги обобщава в доклади за кабинета. За да се избегнат недостоверни сведения, ведомството предвижда избирателни проверки, уточнява топмениджърът Дмитрий Востриков, присъствал на срещата. Поскъпването на храните в Русия започна веднага след забраната върху вноса, твърди бизнесменът от бранша Дмитрий Потапенко. По негови данни доставчиците – „практически всички“, настояват цените да скочат с по 10 до 25 на сто за различни групи от стоки.

Независимая газета, БТА

 
 

Deadpool 2 по кината на 1 юни 2018

| от chronicle.bg |

FOX обяви своята програма за филмите по комикси на Marvel, предвидени за 2018 г.

Киностудиото започва през април, когато очакваме нов филм от поредицата X-Men, базиран на сюжетната линия New Mutants. Той ще се пови по кината на 13-ти април 2018 г., а няколко месеца по-късно ще видим и дългоочакваното продължение на Deadpool.

Засега то носи името Deadpool 2 и премиерата е предвидена за 1-ви юни 2018 г.

В края на следващата година ни очаква още една комикс-лента, която отново е вдъховена от X-Men. Той се нарича X-Men: Dark Phoenix и ще дебютира на 2-ри ноември 2018 г.

 
 

Холокостът през погледа на седмото изкуство

| от Дилян Ценов |

 Един милион дрехи, 45 000 чифта обувки и седем тона човешка коса – това заварват съветските войски, когато освобождават най-големия нацистки концентрационен лагер – Аушвиц-Биркенау. Това се случва на 27 януари 1945 г. Поне 1 милион души намират смъртта си там.

Общо 6 милиона убити евреи – това е равносметката за Холокоста, която става ясна едва след края на Втората световна война, когато се разбира за действията на нацистите през изминалите години.

Холокостът – геноцидът над различните, онези, които са родени на неправилното място в неправилното време. На 24 април Израел почита паметта на 6-те милиона еврей, цигани, комунисти, хомосексуални и други, които стават жертви на най-голямото зверство, което съвременната ни история познава.

Не е учудващо, че изкуството и до днес обръща поглед към тези събития, за да напомни за ужаса под една или друга форма. Нито е странно как киното успява да създаде шедьоври в тази посока. Невинаги е ясно каква е причината филмите, в чийто сюжет присъства Холокоста, да са толкова добри. Може би една от причините е в мащаба на самата трагедия – тя може  да накара човешката природа да пробие познатите граници.

Именно тези филми ни доближават до истината, която се е случила там – във всички онези „бани“, във всички онези места, „където отиваме да работим“…

Отричан или не, преувеличен (както някои противници го описват) или истински, този геноцид съществува. Съществува и то по начин, който никога няма да избледнее и да се забрави. И макар някои да казват, че темата е преекспонирана в света на киното, то Холокостът продължава да вълнува.

Има ли значение дали са засегнати шест милиона души или един единствен пианист, майка с две деца, момче с раирана пижама, или семейство с малко момче, което има рожден ден? Кое определя едно действие като недопустимо – мащабът или самата природа на действието? 

Може би денят  е подходящ да си припомним как Холокостът е представен в киното. Вижте едни от най-въздействащите заглавия по тази тема в галерията горе.

 
 

Déjà Vu или да градиш бъдещи спомени

| от Ана Динкова |

Колко истории има около виното, за виното и след виното – истории, които са се превърнали в спомени, в разкази, в романи. За разлика от многото други напитки, виното носи особен дух, класа, и винаги има характер – дали добър или лош, следва да се разбере сетивно.

Виното някак естествено предразполага към споделяне с хора, както и за комбиниране с храна, пък било то и малки хапки, сирена или леки мезета, пинчос, тапас – зависи къде сме и най-вече с кого сме.

Нека ви разкажа повече за вината от серията Déjà Vu. Първото, което ме грабва в тях, е колко добре подхожда името “Déjà Vu” на концепцията, че виното е в началото на велики истории…

„В настроение за вино“ е посланието на марката, което подкрепям безусловно.

Вината Déjà Vu на Винарска изба Братя Минкови са произведени от внимателно подбрани собствени лозови масиви в Карнобатския край. Избата разполага с над 4 200 декара собствени лозя, което дава възможност да се подберe най-подходящото грозде за направата на всяко вино от серията.
Името Déjà vu е елегантна подсказка за това, че сортовете, използвани за създаването на вината от серията, произхождат от Франция. В същото време тези вина са направени от лозя расли на родна почва и гроздето носи характера и спецификата на родния климат – точно както и значението на фразата déjà vu – нещо, което сякаш вече сме преживели, познато и ново едновременно.

Пролет е, дните стават дълги, светли, топли – и естествено водеща роля заема бялото вино.

Déjà Vu Совиньон Блан и Семийон е едно много нежно вино, като усещането за финес и свежест идва още от отварянето на бутилката и наливането в чашата, в която забелязваме красивия светло-жълт цвят с игриви зелени отблясъци. Второто, което забелязваме е „носът“ или ароматът, в който улавяме нотки на чемшир, коприва, зелена ябълка и леки цитруси. Но всеки може да открие нещо свое, като мириса на прясно окосена трева по време на разходка в парка в някой слънчев пролетен следобед. След като отпием от виното откриваме и минерални нюанси, които придават една кристална свежест. После следва и леката пикантност, която дава на виното характер и индивидуалност. Вкусът на виното е елегантен и остава изненадващо благ и освежаващ. Важно е да се знае, че белите вина трябва да се поднасят охладени между 8 и 10°С, но не и прекалено студени, защото тогава ароматите и вкусовете им не могат да се разгърнат достатъчно добре. Това вино е прекрасно за споделяне с компания в края на работния ден, поднесено със свежи салати, сирена и леки зеленчукови или морски предястия.

Photo1

Déjà Vu Совиньон Блан и Семийон е отличено със Сребърен медал от Decanter World Wine Awards 2016. Сещате се колко са важни наградите OSCAR в киноиндустрията, нали? Е, наградите Decanter World Wine Awards са нещо подобно в света на виното. Журито на този конкурс е познато със своите строги и взискателни критерии и има нелеката задача да избере най-добрите вина от над 16 000 претендента от цял свят. Да получиш призвание като сребърен медал при това положение, е не само въпрос на престиж, това е истинско доказателство за качество.

Второто вино, което дегустирам е Déjà Vu Шардоне – едно чудесно завръщане към класическите шардонета. Виното е отлежало няколко месеца във френски дъбови бъчви, които са направили финия му аромат по-впечатляващ и запомнящ се.

Déjà Vu Шардоне е свежо и комплексно вино, с нюанси на цитрус, приятно комбинирани с фини цветисти нотки, а нежният елегантен вкус има един много сочен и богат на аромати финал – подобно на залеза в хубава лятна вечер.

Идеалната температура за поднасяне и на това вино е между 8 и 10°С, като може да се консумира самостоятелно като аперитив или да се комбинира със свежи зеленчукови предястия, морски деликатеси и фини и нежни ястия от бели меса – в идеалния случай с ефирни сметанови сосове.

Déjà Vu Шардоне е носител на златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2016. Този конкурс съществува над 20 години и е сред най-строго организираните винени конкурси на света. Ежегодно над 9000 вина и спиртни напитки от 55 страни в света се борят за признанието на журито, което се състои от 320 професионални съдии от 40 националности. Представители на конкурса имат практиката да посещават избите производители и да правят контрол на наградените вина след присъждането на наградите. Това е много строг похват, но гарантира легитимността на резултатите и качеството на виното.

Вината от серията Déjà Vu са идеалната селекция за личната винарна на всеки градски любител на виното, за да придобие представа за някои от класическите сортове и купажи – нещо като gourmet pack за всеки, който иска да си подари винена наслада. Тези вина са и много добър подарък, с който можете да зарадвате най-близките си приятели всеки път, когато отивате на гости.

 
 

Строителен работник спечели 50 000 лева от билет „Златото на инките“

| от СПОНСОРИРАНО СЪДЪРЖАНИЕ |

Късметлията Дюнями Садък от старозагорското село Габарево получи страхотен подарък от Лотария България. 56-годишният строителен работник спечели 50 000 лева, само със закупуването на един билет „Златото на инките“.

„Винаги съм вярвал, че когато имаш късмет и един билет е достатъчен. Аз съм живото доказателство затова“, споделя Дюнями.

Разказва, че е купил билета от хранителен магазин в родното си село, който изтрил веднага, а секунди по-късно продавачката потвърдила добрата вест.

„Първоначално онемях, но бързо дойдох на себе си. В този миг нямаше по-щастлив от мен!“, допълва той.

Щастливецът планира с част от парите да си купи малка къщичка, а с другата – ще отиде на почивка. Естествено, ще почерпи и близките си!

Платена публикация