ЕС и САЩ обявиха нови санкции срещу Русия

| от |

Снощи Европейският съюз и САЩ обявиха по-нататъшни санкции срещу Русия, засягащи енергийния, банковия и сектора на отбраната, като това представляват най-тежките наказателни мерки, които се налагат на Москва с оглед руската подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна, съобщи държавното радио.


Тези санкции могат да доведат до нова фаза в най-голямата конфронтация между Русия и Запада от Студената война насам, като катализатор за поредните наказателни мерки беше сваления малайзийски пътнически самолет на 17-и юли на територия на Източна Украйна, която е контролирана от проруски сепаратисти.

В специално изявление американският президент Обама заяви: Ако Москва продължава по текущия път, цената, която Русия ще плати, ще продължава да се повишава. Действия на Русия в Украйна и санкциите, които вече бяха наложени, правят слабата руска икономика още по-слаба.

След продължителна вчерашна среща, постоянните представители на 28-те страни-членки на ЕС в Брюксел постигнаха споразумение за налагане на ограничения при търговията с Русия в областта на енергетиката (предоставянето на нови енергийни технологии), на отбраната, както и в областта на т.нар. технологии и стоки с „двойна употреба“. ЕС наложи и забрана за финансирането от европейските капиталови пазари на руски банки с над 50%-а държавно участие, като тези мерки ще бъдат преразгледани в тримесечен период.

Европейските държави, инвеститори и компании няма да могат да купуват или продават нови облигации, акции или подобни финансови инструменти с матуритет над 90 дена, емитирани от руските държавно контролирани банки и техни поделения, се посочва в официално изявление на Европейския съвет.

Според европейски дипломат, забраната за европейските инвеститори или компании да купуват или да продават облигации и акции, които са емитирани от държавно контролирани руски банки, ще важи за всички световни финансови пазари, а не само за пазарите в Европа. Този европейски източник обаче не може да посочи, какво ще е влиянието от това решение върху руската икономика и финанси. Според него списъкът на руските банки, които ще бъдат засегнати от санкциите на тоз етап изглежда ограничен и ще засегне само финансовите институции, емитиращи големи по обем активи на международните капитали, добавяйки, че санкциите не засягат т.нар. „синдикирани заеми“ (кредити).

Другите предприети мерки включват ембарго за внос и износ на въоръжение и на свързани с него материали за и от Русия. Износът на определено енерегийно-обвързано оборудване и технологии за Русия ще бъде обект на оторизация от страните-членки на ЕС. Износът на стоки и технологии с „двойна употреба“, които могат да имат военна употреба в Русия също ще бъдат забранени.

Веднага след наложените нови санкции на ЕС срещу Москва, американският президент Обама също обяви, че и САЩ разширява своите икономически санкции срещу Русия. Американското финансово министерство добави нови руски финансови институции към досегашния „черен списък“ в т.ч. Bank of Moskow, Russian Agricultural bank и банката VTB BANK OAO(която притежава малко под 10% от поставената преди време от БНБ под специален надзор българска Търговска корпоративна банка). Властите в САЩ наложиха забрана на американските инвеститори и компании да търгуват с нови облигации или акции с матуритет по-дълг от 90 дена, емитирани от тези три руски банки. По този начин ще се ограничи достъпа на трите руски банки към средносрочно или дългосрочно доларово финансиране.

Russian Agricultural Bank е държавно контролирана руска банка, която има втората по големина банкова мрежа в Русия (мрежа от 78 регионални клонове и повече от 1500 други офиси в цяла Русия).

VTB Bank OAO (също държавно контролирана банка) е втората най-голяма руска банкова групировка, разполагайки с повече от 1600 офиса в Русия и оперираща с повече от 30 банки в 23 страни от Европа, Азия и Африка.

Представител на Белия Дом посочи, че с новите мерки американските санкции вече ще засегнат шест от най-големите руски банки и ще обхванат около 30% от руския финансов сектор.

САЩ също разшири своите санкции срещу Русия, като новите мерки включват енергийния, финансовия и сектора на отбраната.

Новите американски санкции също така ще ограничат способността на Русия да разкрива нови райони за експлоатация на енергийни източници в Арктика.

 
 
Коментарите са изключени за ЕС и САЩ обявиха нови санкции срещу Русия