ЕС и интернет гигантите в борба срещу онлайн екстремизма

| от |

ЕС и американските интернет гиганти, сред които Фейсбук и Туитър, се споразумяха да работят заедно срещу онлайн екстремизма. Бяха обсъдени и стъпките, които компаниите трябва да предприемат, за да блокират видеоклиповете с обезглавяване на хора.

Вътрешните министри от ЕС се срещнаха с представители на технологичните компании в Люксембург вчера на фона на притесненията, че ислямистките материали в интернет насърчават младите мюсюлмани да се бият в Сирия и Ирак. Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом каза, че американските компании са заявили, че те „вече работят срещу показването на такива клипове, които нарушават вътрешната им политика“. Представители на търсачката Гугъл, на социалните медии Фейсбук и Туитър и на софтуерния гигант „Майкрософт“ обясниха как всички те имат „много голяма корпоративна отговорност да не се показват клипове с обезглавяване“, добави Малстрьом.

В съвместно изявление Малстрьом и италианският вътрешен министър Анджелино Алфано се казва, че двете страни са се „споразумели да организират съвместни обучения и работилници за повишаване на информираността сред представителите на правоприлагащите органи, интернет индустрията и гражданското общество“.

Около 3000 европейци се бият в редиците на групировката „Ислямска държава“ (ИД) и други екстремистки организации в Сирия и Ирак./АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ЕС и интернет гигантите в борба срещу онлайн екстремизма