ЕС е постигнал споразумение за премахване на банковата тайна

| от |

Финансовите министри от ЕС са направили важна крачка към премахването на банковата тайна в Европа, като са постигнали съгласие по законодателство, което ще изисква от 28-те членки на ЕС да разкриват информация за активите, притежавани от граждани на други държави от Съюза в техните институции, съобщава британският вестник Financial Times, цитиран от Агенция Фокус.

Законодателството, което бе блокирано в продължение на над 6 години от европейските страни с репутация на данъчни оазиси, е било завършено, след като Люксембург и Австрия се съгласиха да вдигнат ветото си върху решението. И двете страни смениха правителствата си през последната година, отбелязва вестникът.

По силата на новите закони всички държави от ЕС ще трябва да изпращат автоматично данни до данъчните власти в родната страна на чуждестранните вложители, като тази мярка се счита за един от най-сигурните подходи в борбата срещу укриването на доходи.

„Тази мярка обещава пълна и трайна данъчна прозрачност в Европа”, заяви европейският комисар за данъчното законодателство Алгирдас Шемета, който се бори за споразумението от встъпването си в длъжност преди 5 години. „Банковата тайна е мъртва”, добави той.

 
 
Коментарите са изключени за ЕС е постигнал споразумение за премахване на банковата тайна