Ердоган смята да председателства заседание на кабинета до края на 2014

| от |

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви намерението си да председателства заседание на правителството до края на 2014 г., като подчерта още веднъж, че това е конституционно право, предоставено на турския държавен глава, съобщава в. „Хюриет“.

„Тези правомощия са вече в Конституцията. Да не използвам тази власт би било неуместно. Ако пожелае Господ, ние също ще използваме тази власт“, заяви Ердоган, след като му беше напомнено, че все още не е председателствал заседание на кабинета след избирането си в края на август, нещо, което противоречи на очакванията.

„Разбира се, имам намерение да председателствам заседание на правителството. Ако даде бог, ще влезем в 2015 г. по този път“, каза Ердоган пред малка група журналисти след завръщането си от Малабо, столицата на Екваториална Гвинея, където се състоя втората среща на върха Африка-Турция.

Преди президентските избори през август, които Ердоган спечели още на първи тур, той многократно заяви, че настоящата Конституция дава „изпълнителни правомощия“ на президента, дошъл на власт чрез всенародно гласуване, точно както Конституцията от 1982 г. предоставяше „изпълнителни правомощия“ на лидера на военния преврат от 1980 г. Кенан Еврен. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ердоган смята да председателства заседание на кабинета до края на 2014