Ердоган: Протестите целят саботаж на мирния процес с кюрдите

| от |

Смъртоносните протести в Турция срещу политиката на правителството относно групировката „Ислямска държава“ (ИД) имат за цел да саботират крехкия мирен процес между кюрдските бунтовници и Анкара, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

„Очевидно е, че тази игра има за цел да саботира мирната ситуация на изток и югоизток, както и мирния процес и нашето братство“, каза Ердоган в първия си коментар относно демонстрациите, при които загинаха най-малко 22 души.

Прокюрдските протестиращи са гневни срещу нежеланието на Турция да се намеси с военни средства срещу джихадистите от ИД, които опитват да завземат сирийския град Кобане с предимно кюрдско население, който се намира на турската граница.

„Ние няма да толерираме заплахите, насочени към мира, стабилността и сигурността в Турция. Ще предприемем необходимите стъпки срещу вършителите на подобни действия“, каза още Ердоган. Той обвини „тъмни кръгове“ за „загубата на човешки животи и проливането на кръв“ и призова всички политически лидери да се въздържат от провокиране на насилие, вандализъм и хаос.

Кюрдите предупредиха, че падането на Кобане може да бъде причина за прекратяване на мирните преговори между Анкара и Кюрдската работническа партия (ПКК), която в продължение на 30 г. води бунт за самоуправление в Турция, но през 2013 г. прие примирие./АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ердоган: Протестите целят саботаж на мирния процес с кюрдите