Ердоган поиска повече власт за президента

| от |

От дълго време ПСР настоява за изменение на конституцията, за да се въведе президентска или партийно-президентска система

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза, че иска да увеличи пълномощията на президентската институция. Той добави, че очаква управляващата Партия на справeдливостта и развитието да предложи нова конституция след парламентарните избори през 2015 г., предаде Ройтерс.

turkey-vote-erdogan_2577_42000965

Ердоган се надява да стане първият пряко избран от народа президент на президентските избoри на 10 август. Той не крие желанието си, ако победи в изборите, както очаква, да види засилени на пълномощията на президента, който сега има предимно представителни функции.

Неговите критици се опасяват, че той може да използва ролята на президента, за да затегне контрола си върху политическата власт, излагайки на опасност продължилия повече от десетилетие период на растеж и стабилност, коментира Ройтерс.

„Искам да видя моята страна да премине към президентска система, но не мога да кажа дали моята партия ще се съгласи с това тогава“, каза Ердоган в телевизионно интервю. „Ако не изцяло президентска система, полупрезидентска система също може да е възможна. По този начин взимащият решения ще може да работи по-бързо и с по-голяма лекота“, отбеляза Ердоган.

Ердоган и неговата ПСР от дълго време настояват за изменение на конституцията, за да се въведе президентска или партийно-президентска система, при която избраният президент не трябва да прекратява членството си в дадена партия. Тези опити досега не се увенчават с успех, тъй като опозицията отхвърля подобна промяна в конституцията. Промените в конституцията трябва да бъдат одобрени от мнозинство от две трети в парламента, което е повече от 58%, с които разполага сега Партията на справедливостта и развитието.

По-късно заместник-председателят на парламента от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) потвърди амбициите на партията да наложат президентска система на управление в Турция, пише в. „Хюриет“.

„Аз съм депутат от партията. Президентската система присъства както в нашата партийна програма, така и в нашите дискусии. Това не е нова идея. Опитвали сме да я приложим и в миналото“, каза зам.-председателят Садък Якут в отговор на въпрос от член на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Делегацията на ПАСЕ е на посещение в Турция преди първия тур на президентските избори. Делегацията трябва да направи оценка на сегашната избирателна система и на официалните предизборни кампании.

Якут направи този коментар в отговор на въпрос от ПАСЕ дали предложението Турция формално да премине към „изпълнително президентство“ ще получи достатъчно подкрепа от парламента.

„Предложението може да влезе в сила без необходимостта от референдум, ако получи гласовете на две трети от депутатите“, каза Якут.

Междувременно в интервю пред местна телевизия премиерът Ердоган заяви, че през последните месеци няма директна комуникация с американския президент Барак Обама. „Преди време аз се обаждах директно на Обама. Но, след като не получавам очакваните резултати за положението в съседна Сирия, разговорите се провеждат между министрите на външните работи на двете държави“, сподели той. Според местни агенции последният подобен диалог между двамата се е провел на 20 февруари, когато Белият дом официално опроверга информациите за разговор между двамата, които се появиха в турския печат, разказани от самия Ердоган.

През последните няколко месеца турският премиер остро атакува американската политика спрямо Египет, Сирия и израелско-палестинския конфликт. Ердоган казва, че вече не разбира позицията на Вашингтон по тези проблеми.

 
 
Коментарите са изключени за Ердоган поиска повече власт за президента