Ердоган обяви началото на нова ера в Турция

| от |

Реджеп Тайип Ердоган, който спечели първите в Турция президентски избори с пряко гласуване, отправи послание за единство и социално помирение в първата си реч след обявяването на победата му на вота.

„Днес приключваме една ера и влизаме в нова ера“, заяви Ердоган, цитиран от Франс прес, пред хиляди свои привърженици, събрали се пред централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара, съобщи 24 часа

Аз ще бъда „президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен“, обеща Ердоган и призова за нов период на социално помирение.

Новоизбраният президент каза още, че опозиционните партии трябва да се откажат от досегашния си стил на общуване с управляващата партия и да започнат да търсят компромиси.

„Вярвам, че опозицията след днешния ден ще преразгледа своята политика и ще се промени в съответствие с образа на нова Турция. Нека започнем нов процес на постигане на обществено съгласие, да оставим разногласията и напрежението в миналото“, добави Ердоган, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той напомни, че от 2002 г, когато ПСР дойде на власт, тя е спечелила девет избори. „И всеки път получавахме все по-голяма подкрепа. Аз още веднъж благодаря на нацията, че ме назначи за 12-ия президент на Турската република“, заяви Ердоган, наричайки вчерашния ден „нов ден за Турция, в който тя се възроди от пепелта“.

По данни на Централната избирателна комисия, след преброяването на почти 100 процента от бюлетините, Ердоган е получил абсолютно мнозинство – 51,75 процента от гласовете.

 
 
Коментарите са изключени за Ердоган обяви началото на нова ера в Турция

Повече информация Виж всички