Ердоган критикува нетърпението на САЩ за Сирия

| от |

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува „нетърпението“ на САЩ за сирийския конфликт, разкривайки степента на напрежение между Вашингтон и Анкара дни след ключовата му среща с американския вицепрезидент Джо Байдън.

Отношенията между САЩ и Турция се обтегнаха в последните месеци заради нежеланието на турските лидери да се намесят военно в оглавяваната от САЩ кампания срещу джихадистите от „Ислямска държава“, които установиха контрол върху области в Ирак и Сирия. Показвайки напрежението между двете съюзни страни в НАТО, Ердоган обвини САЩ, че са нетърпеливи заради оказвания натиск Турция да помогне за спасяването на обсадения сирийски град Кобане близо до турската граница.

„Защо някой идва в този регион от 12 000 километра? Искам да знаете, че ние сме срещу нетърпеливостта, безразсъдството и безкрайните искания“, заяви Ердоган в обръщение към бизнесмени в Анкара, явно имайки предвид САЩ.

Байдън лично засегна турския президент миналия месец, като заяви, че политиката му в подкрепа на ислямистките бунтовнически сили в Сирия са помогнали за израстването на ИД. Тази забележка накара Ердоган да предупреди, че отношенията му с втория човек в САЩ може да отидат в историята.

Вашингтон оказва натиск върху Анкара да разреши използването на военно-въздушната база Инджирлик в Южна Турция от американски самолети, извършващи атаки срещу ИД. Но Турция отказа да се огъне под натиска, като постави няколко условия за по-голяма роля в коалицията. „Те гледаха, докато тиранът (президентът Башар) Асад изби 300 000 души. Те останаха безмълвни пред варварството на Асад и сега правят „шоу на съвестта“ чрез Кобане. Ще разрешим проблемите си не с помощна на „по-висш ум“, а с помощта на нашия народ“, заяви Ердоган. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ердоган критикува нетърпението на САЩ за Сирия