Eрдоган иска мюсюлмани в СС на ООН

| от |

Турският президент Реджеп Ердоган изказа недоволството си от факта, че Съветът за сигурност на ООН е доминиран от християнски държави.

„Съветът за сигурност е непредставителна институция, доминирана от християни. В него има страни от Европа, Азия, Америка – и всичките християнски. Има ли мюсюлманска страна сред тях? Не“, отбелязва Ердоган.

„Целият свят чака какво ще кажат тези пет страни. Ако една от тях каже „не“, то въпросът не се обсъжда повече“, каза още Ердоган, очевидно считащ за християнска държава и Китай, който е един от 5-те постоянни членки на СС на ООН заедно с Русия, САЩ, Великобритания и Франция.

Ердоган, който напоследък заговори за „ислямофобия“ по света, разкритикува и Нобеловия комитет. „Този комитет е пристрастен, присъжда престижните награди въз основа на предразсъдъци, особено по отношение на Турция“.

Турски гражданин е печелил Нобелова награда веднъж и това е писателят Орхан Памук, удостоен с престижното отличие през 2006 г. Памук обаче е недолюбван от властите в родината си заради своето инакомислие и силна гражданска позиция, която не се колебае да изкаже. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Eрдоган иска мюсюлмани в СС на ООН