Епидемията на Ебола – психологическо оръжие?

| от |

Разпространението на треската на Ебола по страни и континенти провокира вълна от панически настроения.

Според редица експерти, паниката става допълнително натоварване на националните системи за здравеопазване на западните страни, но едновременно по парадоксален начин ще отвлече вниманието на обществеността от най-острите въпроси.

Първите признаци на паника бяха забелязани в САЩ. Работата е в това, че симптомите на грипа си приличат с проявите на смъртоносната треска: повишаване на температурата, горещи вълни и болка в тялото. Ситуацията се задълбочава от настъпването на зимата, когато по страните на северното полукълбо се разпространяват епидемии от простудни заболявания. Затова американските болници вече се готвят за допълнителни помещения за простудилите се пациенти, които смятат, че са заразени от вирус Ебола. Голям е шансът, че мнителните хора, след като почувствали неразположение и си поставили смъртоносна диагноза, ще се втурнат в болниците. По САЩ вече са фиксирани десетки такива случаи. Не е изключено, че към декември те ще бъдат стотици и хиляди.

Някои експерти смятат, че тази тема възникнала точно навреме от геополитическа гледна точка. Ето какво сподели професорът от Московския държавен университет Андрей Манойло:

– Информационната кампания, която сега се разгръща около епидемията, отвлича вниманието на широката общественост от световните събития. Първо, кризата в Украйна, чието решаване стигна до задънена улица. Всички очакват, че твърде скоро този конфликт отново ще премине в открита фаза. Най-вероятно, това ще започне с настъплението на украинските войски. Разбира се, вниманието на световната общност трябва да бъде отвлечено от това. Второ, проблемът с треската на Ебола се състои в това, че сред гражданите на САЩ вече има заболели. В частност, получена е информация, че е бил заразен тъмнокож войник на американската армия. Той се намира в болница, а баща му в интервю за медиите говори за това, че правителството използва афроамериканците като пушечно месо. Пред президента Обама много скоро може да застане ново предизвикателство, което заплашва с комплексна дестабилизация страната.

Както е известно, тълпата много лесно се поддава на страх. Още повече, че за сериозно безпокойство за живота си, американците имат всички основания: треската на Ебола има летален изход до 90%. И фактът, че вирусът е стигнал до САЩ, по най-сериозен начин потиска психиката на гражданите на страната, която традиционно се смята за напълно защитена от несгодите на останалия свят. Огромна е съблазънта да се използва тази ситуация за текущите политически цели. Събитията през близките месеци ще покажат до колко са сбъркали в прогнозите си привържениците на поредната теория на заговора.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Епидемията на Ебола – психологическо оръжие?