ЕНП номинира Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

| от |

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер беше избран за кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия. На конгреса на партията в Дъблин за него гласуваха 382 от общо 627 гласували делегати. Другият кандидат – еврокомисарят Мишел Барние – получи 245 гласа.

След ниската избирателна активност като цяло на миналите европейски избори, за предстоящия вот, европейските партии решиха да посочат един кандидат, който в бъдеще ще заеме поста на председател на Европейската комисия. Целта е да се увеличи както доверието на избирателите, така и интересът към изборите.

Но мнозинството на една или друга група в Европейския парламент не гарантира задължително, че нейният кандидат ще застане начело на Европейската комисия. Кандидатът трябва да получи одобрението на всички 28 държавни лидери от Европейския съюз. Дори един да не е съгласен с кандидата или процедурата по издигането му, той няма да бъде одобрен.

Промяна в Лисабонския договор позволява на партията с най-много евродепутати да предложи лидера си за следващ председател на Европейската комисия.

В платформата на ЕНП пише, че е дошло време за реформи, които да позволят създаването на нови работни места и устойчиво развитие. Ако реформите бъдат забавени, ще бъде забавен и растежът, ако се забави той, под заплаха е моделът на социална сигурност, който е една от колоните на европейския модел на социално-пазарната икономика.

 
 
Коментарите са изключени за ЕНП номинира Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК