Емил Хърсев: Да се сатанизира БНБ е изключително опасно

| от |

Управителят на Българска народна банка Иван Искров каза изключително сериозни и важни неща. В много отношения го подкрепям, в други имам различни идеи, които според мен са по-добри. Но наличието на различни идеи не е основание някой да хваща сопата и да се опитва да заглуши цялото говорене.

Това заяви пред БГНС финансистът Емил Хърсев, потърсен за коментар на интервюто на Иван Искров пред националната телевизия. За да се направи сериозен анализ на казаното от управителя на БНБ Иван Искров в телевизионно интервю, трябва време, заяви Хърсев. За толкова кратко време биха могли да бъдат очертани основните пунктове, една сериозна теза изисква по-задълбочен анализ, посочи той.

„Има хора, които съвсем добронамерено се опитват да коментират проблема. Т. е. експертите, които г-н Искров сложи в кавички, не бива да включват цялата общност на българските банкери и икономисти“, заяви финансовият анализатор. „Сигурно е че никой няма да стои и да мълчи и да чака Централната банка просто да търси в закона решението“, подчерта Хърсев. Иначе той е абсолютно съгласен с тезата на гуверньора на БНБ, че без политическо решение отварянето на КТБ е невъзможно.

„Разграничителните линии вече са много деликатни, за да може да се определят механизмите за процедиране с КТБ. Според мен опитът за стабилизиране на КТБ е изключително грешен. В това отношение напълно подкрепям управителя на БНБ. Институцията прави всичко в рамките на закона. За съжаление не се намери начин за креативно решение. Аз мисля, че такова е възможно“, коментира Хърсев. Но да се надяваме че с избора на едно ново правителство, нещата ще тръгнат по-бързо, уточни той.

„Факт е, че Искров не намери подкрепа от 42-ото НС. Но все пак колегите направиха всичко възможно, но БНБ – не. Според мен можеше много повече да се направи, но в БНБ решиха да се капсулират, да се затворят в рамките на институцията, управлявана от едни безспорни и много уважавани от мен професионалисти . Все пак те са един ограничен кръг. Струва ми се, че тук сгрешиха. Не ги обвинявам. Напротив мисля, че трябва да бъдат поздравени и уважавани за куража да управляват институцията в тази трудна ситуация. В края на краищата историята ще си каже един ден мнението. Обаче много ме притеснява опитът да бъде обвинявана БНБ за всичко. Сатанизирането на тази възлова институция, на тези изключително сериозни хора, е много опасно. Те в момента фокусират върху себе си негативни чувства, за което не са виновни“, категоричен е Хърсев. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Емил Хърсев: Да се сатанизира БНБ е изключително опасно