“Екологичното мислене не е нещо, за което ти е необходимо висше образование”

| от |

Автор: Виктор Дремсизов, www.oib.bg

Интервю с един от председателите на екип “Oколна среда– Сузане Караманова

Ценим ли природата и нейното богатство? Пазим ли я и до колко се опитваме да живеем в един по-зелен свят. Форумът „Идеите това сме ние 3” е място за споделяне на проблеми и място, където се събират хора, имащи желание за промяна. Решихме да ви срещнем с един от председателите на екип „Околна среда”. Тя е едва на 22, но за нея можем да се каже, че е целеустремена и си поставя високи върхове. Споделяме с вас разговора ни със Сузане Караманова и нещата, които тя сподели с нас.

10380893_759522877427480_9002300948580194281_n

Здравей Сузане, първо искам да ти благодаря за отделеното време и възможността за това интервю. Като за начало искам да те помоля да се представиш с няколко думи на мен и нашите читатели. С какво се занимаваш и какви са твоите интереси?

Казвам се Сузане Караманова. Студентка съм по архитектура 4-ти курс в УАСГ. За себе си мога да кажа, че винаги съм била за промяната. Мога да споделя, че едно от нещата, което е заложено при възпитанието в семейството ми, е нуждата и необходимостта от активна гражданска позиция. Форумът, организиран от ОИБ, ни предоставя една страхотна възможност за промяна. Към интересите си мога да добавя, че обичам да чета, да пътувам, интересувам се от здравословно хранене, вегетарианство и също така дизайн.

Участвала ли си в предишните форуми организирани от ОИБ и какво е да си кординатор на екип?

За мое съжаление не съм участвала като участник във форума, но с радост приех предложението да се включа като кординатор на екип „Околна среда”. Обмислям идеята дори да се запиша и като участник в следващото издание. Мога да кажа, че работата като кординатор е не по-малко интересна и забавна.

Защо избра околна среда?

Знаеш ли, по скоро околната среда избра мен, ако трябва да съм честна. Винаги съм търсила връзка с природата. Аз съм от град разположен в планината и това логично е оставило отражение върху мен и моите нагласи. Екологичното мислене не е нещо, за което ти е необходимо висше образование, за да го имаш. Това е въпрос на самоизграждане и личен избор.

Темите във форума тази година са изключително актуални и много добре подбрани. Фокусирали сте се върху мястото на бизнеса в едно по-зелено общество и място на технологиите в едно по-устойчиво бъдеще. Като кординатор и част от организаторите, искам да те попитам защо се спряхте на тези теми и върху какви проблеми се съсредоточи твоят екип?
Съвсем логично беше след предходните две теми свързани с устойчивото развитие в дома и в училище сега да обърнем внимание и на бизнеса. Корпоративната социална отговорност е нещо, което започва да се налага вече и в България, като част от политиката на големите компании. Това е и една от причината да изберем тези теми.

Като екип лично според мен беше интересно, че всеки от участниците, който кандидатстваше, представяше различни идеи с различна насоченост. Решихме да се спрем на нещо различно, да задълбаем там, където никой не се беше съсредоточил. Идеята на екипа ни е свързана с практиката „Да осиновиш кошер”. Тази доброволна инициатива е насочена именно към темата за бизнеса. Няма да издавам повече подробности, но ще ви уверя, че до този момент нещата вървят много добре. Очарована съм от участниците, от тяхната активност и се надявам мотивацията им да не намалее. Това все пак е и едно от задълженията на самите кординатори.

Към финала на нашия разговор искам да те попитам относно начина на мислене на нас българите. Смяташ ли, че имаме екологичен начин на мислене? Много кампании бяха свързани с околната среда и рециклирането, но някак си всичко се прави за момента „Всяко чудо за три дни”. Едни от последните статистики сочат, че се нареждаме на последните места по рециклиране на отпадъци. Къде е според теб проблемът? На какво се дължи това?

Смятам, че ние като българи не сме с нищо по-различни от останалите. Бизнесът ни се развива, но някак си не е доразвил своето мислене в посока към околната среда. Относно рециклирането отчасти е личната нагласа и самоинициатива. Аз като студент по архитектура изхвърлям купища хартия годишно, но не ги слагам в кофите, а ги нося директно в борсите за рециклиране.

Последният ми въпрос е свързан с развитието на твоя екип и вашата идея. Какво следва сега? Качвате се на вашия кораб и …?

Първото нещо е да изберем капитан на кораба ( смее се ) или по-точко капитани. Важно е всеки в екипа да има свое място, за да плава плавно корабът. Стремим се да направим правилното разпределение.

Пожелавам успех на теб и твоя екип. Благодаря ти за отделеното време и се надявам съвсем скоро да имаме повод отново да се срещнем.

И аз благодаря. Очаквайте развитие съвсем скоро от нас!

 

 

 
 

SASA Asian Pub: Преобръща представи!

| от Спонсорирано съдържание |

На 7 декември представите за  ресторант, забавление, вкусна храна и цени буквално ще се преобърнат!

2000 кв. метра площ, 7 метра височина, 700 седящи места, ресторант и бар, обединени от обща сцена, на която постоянно нещо се случва.

Витоша “нахлува” през огромните остъклени витрини, създавайки усещане за полет над града, а огромният аквариум “потапя” посетителите в тайнството на подводния свят.

Най-доброто от 7 световни кухни с превес върху азиатската

Знаковите блюда на Китай, Япония, Тайланд, Монголия и  Сингапур, приготвени специално за SASA Asian Pub от световни шеф-готвачи.
Всички вкусове са адаптирани към българския, като запазват здравословните съставки и начин на обработка, характерни за азиатската кухня. Ястията едновременно засищат и оставят чувство за лекота и прилив на енергия.

В SASA Asian Pub, освен азиатска кухня, се предлагат автентични американски барбекю специалитети, италиански брускети, френски десерти, средиземноморски деликатеси…

Барът е „въоръжен“ със сто различни вида напитки от цял свят, сред които авторски азиатски коктейли и разнообразие от кафе специалитети.

SASA не е просто ресторант, а азиатски пъб, където забавлението е целодневно и гарантирано.

На сцената, обединяваща ресторанта с бара и кафето, се редува жива музика с DJ сетове и шоу програми.

В SASA Asian Pub денят започва със сутрешно кафе, преминава в обяд с колеги, неусетно се удължава до следобеден коктейл или десерт, за да да стигне до вечеря с приятели и танци до късните часове с питие в ръка.

SASA Asian Pub е целодневно заведение, където независимо сам или с компания, всеки се чувства на мястото си.

SASA Asian Pub преобръща представите за ресторант!

Не на последно място SASA Asian Pub ще преобрне и представите за достъпност.

“Преживяването”, наречено SASA Asian Pub е напълно възможно да се превърне в ежедневие, без това да обърка месечния бюджет.

Достъпността е в основата на концепцията на веригата, за да може иновативната идея на SASA Asian Pub да бъде възприета от най-широк кръг хора и да се превърне в начин на живот.

Sasa Asian Pub в Парадайз център отваря на 7-ми декември.
Заповядайте да ви се представим!

 
 

Първи поглед към Game of Thrones 7

| от chronicle.bg |

Зимата дойде, но Game of Thrones 7 – не. Новият сезон на култовото шоу ще се появи на малкия екран отново едва през лятото на 2017 г,. Ако дотогава има половин година, то това не значи, че по сериала не се работи. Вече може да видите и първи кадри от онова, което ни очаква.

Те се появяват в кратко видео на HBO за онова, което да очакваме от канала през 2017 година. Въпреки че виждаме само няколко кадъра от сериала по книгите на Джордж Р.Р. Мартин, те ни дават яснота за едно – зимата идва и тя е сезонът на Старките.

Вижте видеото за сериалите, които ще гледаме през 2017 година, в галерията – кадри от GoT7. Кога последно сте виждали Аря на кон?

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Почина майстер Емон от Game of Thrones

| от chronicle.bg, по BBC |

На 93-годишна възраст почина британският актьор Питър Воън. Последната му известна роля е тази на майстер Емон в култовия сериал на HBO Game of Thrones.

Той е носител на БАФТА за най-добър актьор в главна роля.

Агентът му Сали Лонг-Инес обяви: „Потвърждавам това, че за голямо съжаление Питър Воън си отиде в около 10.30 ч. тази сутрин. Той почина в мир, заобиколен от семейството си“.