Екип „Социални политики“ ще образова сираци. Ще учат бежанци на български език

| от |

Автор: Александър Костурков , www.oib.bg

По време на форума екип социални политики ще наблегне на образованието. Много деца, живеещи в лагери не знаят как да се справят в живота. А тези, дошли от далеч, не разбират и езика. Тази дейност ще помогне на децата за бъдещата им интеграция.

Сираците в България нямат необходимата подготовка за живота извън институциите. Когато станат пълнолетни, трябва да напуснат дома. Най – често отиват в общинско жилище. Нямат доходи и не си плащат наема. Екип Социални политики ще наблегне на образованието. Ще разяснят правата на сираците. Ще покажат на децата, че имат право на достоен живот.

Бежанците в България са разпръснати в различни градове и села. Често хуманитарната помощ и доброволците не стигат до най- отдалечените лагери. Има много деца, които са попаднали тук без своите родители. Те нямат близки, не разбират и езика. Добре написан учебник би помогнал на бежанците да научат основата на езика. Ще се доближат до обществото. Ще успеят да общуват с повече хора.

Елисавета от екипа споделя, че за начало ще отидат на място в лагерите. Ще анализират какво е необходимо за бъдещето им образование. Ще представят ученето като нещо забавно.

“Когато човек е образован, има възможността да отстоява правата си. Ако решат да останат в България, ще имат елементарни познания за живота.”

Всички от екипа трескаво споделят идеи. Надяват се всичко обсъдено на форума да се реализира. Ако проектът се развива по план, ще се организира летен лагер. Сираци и бежанци ще прекарат няколко дни сред природата и ще упражнят наученото.

 
 
Коментарите са изключени за Екип „Социални политики“ ще образова сираци. Ще учат бежанци на български език