ЕК съобщи за подновяване на икономическия растеж на България

| от |

В представения днес т. нар. „зимен“ икономически доклад Европейската комисия прогнозира разширяване на икономическото възстановяване в България през тази и през следващата година, тъй като вътрешното потребление постепенно ще се присъедини към износа като основен двигател на икономическия растеж.

Digital StillCamera

 

Но според ЕК относително умереният икономически растеж в страната няма да доведе до съществено подобрение на пазара на труда в нашата страна, като пазарът на труда вероятно ще остане слаб, предаде Българското национално радио.

ЕК прогнозира, че след фискалните стимули в България през 2013-а година фискалната политика се очаква да стане по-неутрална през тази и през следващата година.

Предварителните данни за БВП на България през 2013-а година (за растеж от 0,6%) подсказват за наличието на слабо подобрение на икономическия растеж през втората половина на изминалата година, което обаче е доста под потенциалното ниво на растеж на нашата икономика, се посочва в доклада на ЕК.

Европейската комисия прогнозира, че икономическото възстановяване на България ще бъде по-балансирано, като БВП ще се повиши с 1,7% през тази и с 2% през 2015-а година. Но от ЕК посочват, че икономическият растеж в нашата страна ще бъде по-бавен от растеж в много други подобни икономики в ЕС, тъй като същественото намаляване на населението в трудова възраст (с оглед застаряване на нацията и емигрантската вълна) продължава да ерозира растежния потенциал на България.

ЕК посочва, че домакинските (потребителските разходи) в нашата страна остават предпазливи, въпреки повишението на покупателната способност и нискоинфлационното развитие и въпреки еднократното вдигане на пенсиите с над 9% през април 2013-а година. Но според последните проучвания има постепенно засилване на потребителското доверие, се казва в доклада на ЕК, като продажбите на дребно отбелязаха силен ръст през втората половина на 2013-а година, което предполага неизбежно възстановяване на потреблението.

ЕК прогнозира постепенно възстановяване и на частните инвестиции в България с оглед очакваното сдържано подобрение на икономическата активност в страната. Европейската комисия предполага, че българският износ ще остане относително силен през 2014-а и през 2015-а година с оглед общото икономическо възстановяване в ЕС. В същото време обаче ЕК очаква отскок и във вътрешното потребление и инвестиции, което да доведе до повишение на вноса и приносът към икономическия растеж от нетния износ да се отрази леко негативно върху БВП на страната. Според ЕК балансът по текущата сметка в България ще постигне излишък от около 2% от БВП  през изминалата година, но постепенно ще се стигне до почти нулев баланс към 2015-а година.

ЕК посочи, че рисковете за тези макроикономически прогнози за България изглеждат в общ план балансирани. Най-значителният низходящ риск е свързан с очакваното възстановяване на потреблението на домакинствата, което може да се окаже по-слабо от прогнозите, тъй като българският пазар на труда и потребителското доверие все още са доста крехки и нестабилни. Но ЕК допълва, че през предишните години, в периоди на слабо вътрешно потребление икономиката на България е успявала да компенсира отчасти това чрез по-висок нетен износ.

Европейската комисия вижда и първи сигнали за стабилизиране на пазара на труда в България през втората половина на 2013-а година след четири поредни години на спад на заетостта. ЕК очаква, че нивото на безработица в България вече е достигнало пик от близо 13% през 2013-а година (ниво на безработица от 12,9%), след което да се понижи бавно към 12,7% през тази и към 12,1% през 2015-а година.

ЕК отчита и рязкото понижение на инфлацията в България до едва 0,4% през 2013-а година, като през втората половина на миналата година страната дори навлезе в дефлация. Европейската комисия очаква известен отскок на инфлацията през втората половина на настоящата година, въпреки че прогнозира годишна инфлация от едва 0,5% през 2014-а година, след което нейно ускоряване до 1,8% през 2015-а година.

След три години на консолидация, ЕК прогнозира, че общият държавен дефицит на България ще се повиши от 0,8% от БВП през 2012-а година до 1,9% от БВП през 2013-а година и да остане на ниво от 1,9% през настоящата година, след което да се свие до 1,7% от БВП през 2015-а година.

ЕК прогнозира, че общият държавен дълг на България ще се повиши от 18,5% от БВП през 2012-а година до около 24,1% от БВП през 2015-а година. За 2014-а година ЕК очаква повишение на българския държавен дълг до 22,7% от БВП спрямо 19,4% през 2013-а година.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Къде отиват мазнините, когато сваляме килограми

| от chronicle.bg, по iflscience.com |

Диетите и хранителните режими често са в устите на хората. Оказва се обаче, че има много митове за свалянето на килограми. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина. Други пък твърдят, че се секретират или направо, че се превръщат в мускули.

Всъщност това съвсем не е така. Андрю Браун от Университетът на Ню Саут Уейлс и австралийският физик и тв водещ Рубен Мийрман откриват, че когато губим мазнини, всъщност ги издишваме.

„Царува стряскащо незнание около метаболичните процеси при отслабване“, казва Браун. Мийрман добавя: „Правилният отговор е, че по-голямата част от подкожната мазнина се издишва под формата на въглероден диоксид. Отива във въздуха.“

Те са изчислили, че за да загубим 10 килограма мазнини, ще ни трябват 29 килограма кислород, а ще произведем 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.

Това, разбира се, не означава, че ако дишаме повече, ще отслабнем по-бързо. Означава само, че ще ни стане лошо и можем да загубим съзнание.

 

 
 

Turkish Airlines спечели награда за своя рекламна кампания

| от CHR Aero |

Turkish Airlines бе наградена с Gold Epica награда за своята кампания “Batman v. Superman”.

В блокбъстъра “Batman v. Superman” авиокомпанията прави поява със свой Boeing 777.

Идеята на рекламата е, че Turkish Airlines изпълнява полет между двата измислени града във филма- Готъм Сити и Метрополис.

Освен участие в самия филм, авиокомпанията предостави различни възможности на своите пътници да се запознаят с него, както и да надникнат в света на супергероите.

Авиокомпанията беше наградена в категория „Product & Brand Integration”, като тази кампания доведе до над 30 милиона гледания на рекламата в YouTube, както и над 125 милиона „media impressions”.

Epica Awards е основана през 1987 като това е единствената награда, която се определя от журналисти свързани с маркетинг и комуникационни заглавия.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.