ЕК критикува Испания за колосалния дефицит

| от |

Еврокомисията и Европейската централна банка разкритикуваха Испания за огромните бюджетен дефицит и безработица.

От ЕК и ЕЦБ отбелязват положителните промени в икономиката на Испания. „Икономиката на страната набира темпове, ръстът на брутния вътрешен продукт е по-висок от средния в Еврозоната“, отбелязват експертите. В същото време те обръщат внимание на три негативни тенденции: забавяне на реформите, големия външен и вътрешен дълг на Мадрид и високото ниво на безработица – 24%.

За първото погугодие на 2014 г. испанският бюджетен дефицит за пръв път надхвърли 1 трлн. евро, достигайки 1,4 трлн. Това е 98,4% от БВП на страната, като по този показател Испания е на второ място в света след САЩ, чийто вътрешен дълг е 103% от БВП. За справка: през 2007 г. бюджетният дефицит на Мадрид е бил 382,3 млрд. евро или 36,3% от БВП.

„Високите нива на вътрешния и външния дълг означават, че са необходими допълнителни съкращения на дяла на заемния капитал в различните сектори на икономиката“, отбелязват от Еврокомисията и ЕЦБ. „Реформите във финансовия сектор трябва да се проведат без повече отлагане. Капитализацията на банките по принцип е добра, но трябва да продължи да се увеличава“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ЕК критикува Испания за колосалния дефицит