Ейдриън, който се нарече Халид и извърши атака

| от chronicle.bg |

Ейдриън Елмс е роден през 1964 година в графство Кент, Великобритания.

Майка му е бяла, а баща му – тъмнокож. През 2017 година светът научава за него под името Халид Масуд – мъжа, отговорен за терористичния атентат в Лондон на 22 март.

Масуд има криминално минало, в което и преди е нападал човек с нож, става ясно от публикация в британския „Телеграф“.

Той излиза от релсите през юли 2000 година, когато разсича лицето на мъж след спор на расова основа. Тогава е на 35 и живее в тихия Съсекс. След конфликт със собственика на кафене Пиер Мот, той нарязва лицето му. Двамата и друг път имали спорове.

В онзи конкретен ден Масуд излязъл от кафенето и нарязал тапицерията на колата на Мот. След като мъжът отишъл до колата си, Масуд размахал нож пред лицето му и го разрязал така, че да са необходими 20 шева. В съда той твърдял, че е изпил 4 пайнта бира преди инцидента, а имал нож, защото декорирал спалнята на дъщеря си.

По принцип семейството на Масуд било приемано добре в градчето. Имали проблеми единствено със собственика на кафенето и нещата излезли от контрол във въпросния ден. Според защитата на нападателя, спорът между двамата бил с расови оттенъци. Масуд поискал да си го изкара на колата на Мот, но при едно движение с ножа, той влиза в контакт с лицето на жертвата. Следва отлъчване на цялото семейство от общността в Съсекс, а Масуд получава 2 години ефективна присъда.

С това животът му поема в по-мрачна посока. Три години по-късно отново промушва човек с нож, преди да замине за Саудитска Арабия. Получава още 6 месеца затвор.

Предполага се, че се е радикализирал зад решетките.

Във вторник вечер Масуд преспива в евтин хотел в Брайтън. Казва на персонала, че на следващия ден заминава за Лондон, сякаш е турист. След това с наета кола поема към Лондон, за да я използва като оръжие за убийство на моста Уестминстър.

След това хладнокръвно наръгва с нож полицай, който пази Уестминстърския дворец.

През 2005 година работи в Саудитска Арабия, като обучава служители от гражданската авиация. В автобиографията му пише, че е британец, приятелски настроен и добър слушател. В документа се посочва, че той е завършил икономика. Има и сертификат, който му позволява да преподава английски на чужденци.

Връща се в Англия през 2009 година. Завършва в Лутън колеж и става учител по английски.

Не е ясно точно какво го е накарало да се радикализира, нито защо е променил истинското си име. Той обаче многократно е нарушавал закона. Първата му присъда е от 1983 година, когато е на 18. В 20-годишната си криминална история има и присъди за причиняване на тежки телесни повреди.

Халил Масуд
Медици се борят за живота на нападателя Халид Масуд. Снимка: Getty Images

Предполага се, че влиза в полезрението на MI5, след като излиза от затвора. Той обаче е в „периферията“ на разследване за тероризъм и след известно време спират да го приемат за непосредствена опасност.

В последните пет-шест години Масуд, жена му и децата им непрекъснато са били в движение. Данни от избирателни райони показват, че е живял на различни места, известни като гнезда на тероризъм. Например до 2013 година живее в Лутън, където се подвизава и известен проповедник, който днес е в затвора по обвинения за тероризъм.

Съседите на Масуд обаче го познават като възпитан и срамежлив човек, който се грижел добре за градината си и често играел с децата си.

След Лутън, те се местят в Източен Лондон. Там посещавал често джамията, жена му носела забрадка и съседите знаели, че са религиозни.

Интересен е фактът, че Масуд се е радикализирал на толкова късна възраст, защото обикновено това засяга по-млади хора, казва експерт, работил в Скотланд Ярд. По време на атаката в сряда той е на 52 години. Предполага се, че причината, поради която е извършил атаката, е финансова – възможно е да му е платено, а от парите да е имало нужда семейството му.

 
 
Коментарите са изключени за Ейдриън, който се нарече Халид и извърши атака