Една студена Кока-Кола през студената война

| от |

Това е една история пълна с парадокси. История, която ни дава шанс по ведър начин да погледнем на времена, в които има и много мрачни събития. В нея1385999_608655462532284_670007576_n
има сблъсък между идеология, човешки характер и система.

Как първата бутилка Кока-Кола се промушва през Желязната завеса в социалистическия лагер през 1965 – случайност, грешка, шега на историята, или показателен момент в развитието на социализма?

Потапяне в дълбоките пластове на историята – между личния архив на главния герой и “виновник” за събитията Тончо Михайлов и личния видео-архив от 1965 г. на 8 мм на тогавашния регионален мениднжър на Кока-Кола за Европа “Другарят-Капиталист” Франческо Този.

Шанс да покажем погледа отвън и погледа отвътре към разделените тогава светове от Желязната завеса.

В цялата история освен човешки герои със и без партийно членство, има още играчи – Шпионаж – въображаем, но и реален, Иделогия, сблъсък – Пазар- Комунизъм.


Студената война е в разгара си. България е първата социалистическа страна, в която започва производство на Кока-Кола. Условието на Кока-Кола е само едно: напитката да се продава в прочутата тумбеста бутилка, която трайно се е наложила след Втората световна война. Българската страна настоява в знака на Кока-Кола да има надпис на кирилица. Представителите на корпорацията не възразяват.Компанията се съгласява да даде безвъзмездно първите няколко хиляди бутилки, за да започне производството. В края на 1965г. се открива първият завод на бул.”Христо Ботев” в София, следва Пловдив, после и Варна до есента на 1966г.

 
 
Коментарите са изключени за Една студена Кока-Кола през студената война