Една година земен живот на челябинския метеорит

| от |

Screenshot_14

На 15 февруари се навърши една година от момента на падането на челябинския метеорит.

В този ден, по случай годишнината на това събитие, на олимпийските шампиони в Сочи ще им връчват медали с парченца на космическото тяло.

Датата се отбеляза и на Урал, където точно преди една година се взриви метеоритът. Негови отломъци се разпръснаха на стотици километри наоколо. Най-голямото парче падна на дъното на езеро Чебаркул.

Експерти бяха изтъквали, че на жителите на Челябинск и околностите тогава много им е провървяло. Метеоритът навлезе в атмосферата на Земята под наклонен ъгъл. В противен случай тялото с тегло над 11000 тона и скорост приблизително 19 километра в секунда би могло просто да изтрие града от лицето на Земята. Мощността на взрива съответстваше на 300 килотона тротилов еквивалент, което примерно 20 пъти превишава мощността на бомбата, взривена над Хирошима. В резултат от взрива пострадаха някъде 2000 души, в редица сгради бяха избити стъклата.

Почти веднага се изясни, че едно голямо парче е паднало на дъното на езеро край малкия местен град Чебаркул. След няколко месеца Челябинският държавен университет съвместно с министерството по радиационна и екологичека безопасност на града обявиха тендер за вдигане на небесното тяло. Конкурсът спечели компания „Алеут – служби за специални работи” от Екатеринбург. Отначало различни трудности постоянно преследваха специалистите: ту застудяваше, ту се разваляше времето, ту на езерото се вдигаха бури, излизаше от строя техниката. И едва след един месец потапяния и многочасови подводни операции небесният монстър бе изваден на сушата. Парчето с тегло над 650 килограма бе намерено на дълбочина над 20 метра под дебел слой утайка почти случайно, когато и надеждата се изпари. Почти веднага тялото бе изпратено за Челябинск, откъдето дойде новината, че то има извънземен произход и представлява по структура обикновен хондрит, т.е. каменен метеорит. След това находката бе представена и на широката общественост в челябинския музей.

Въпреки че основните страсти по метеорита поутихнаха, годишнината е белязана от редица изложби и експозиции. Учените също не останаха встрани – подробно изучавайки космическия гостенин, те вече разшифроваха някои тайни на Вселената, а в бъдеще ще се научат не само да съставят прогнози по структурата от паднали на земята тела, но и евентуално ще дават препоръки, как да се избягват катастрофални удари с тях.

Гласът на Русия

 
 

Започна Българският фестивал на изкуствата в Канада

| от chronicle.bg, по БТА |

Седмото издание на Българския фестивал на изкуствата в Канада беше открито в Торонто на 24 март. Това съобщиха от Генералното консулство на България в Торонто.

Фестивалът на изкуствата започна в Торонто с концерт на Георги Дончев – акустичен бас, и Анка Гнот – вокали и китара. Открита бе изложбата „Contemplation“, посветена на съвременно фотографско изкуство. А също и експозиция на участници в организирания от генералното консулство на Република България в Торонто фотоконкурс „България! Че кой ли не я знае?!“ – 2016 г.

В рамките на откриването бяха наградени Държавната агенция за българите в чужбина, д-р Ирина Маркова и Асоциация на българските инженери в Канада. Наградите бяха връчени за активна родолюбива дейност, както и Веселин Лучански.

Фестивалът ще продължи до 17 април 2017 г. в Торонто, Отава и Монреал. Ще участват на редица творци от България и чужбина. В програмата са включени изложби и концерти, прожекция на филми, рок и джаз музика, семинари, великденски концерт в изпълнение на хор и джаз трио и др.

 
 

„Истински детектив“ ще има трети сезон

| от chronicle.bg |

Сериалът „Истински детектив“ на телевизия НВО вероятно ще има трети  сезон.

Работата над него изглежда вече е започнала, съобщава БТА.

Първият сезон на сериала е заснет от Кари Фукунага, с участието на Матю Макконахи и Уди Харелсън в ролите на детективи от Луизиана.

Той получи ласкави отзиви от критиката и предизвика голям зрителски интерес. Първият му епизод бе излъчен през януари 2014 г. Действието във втория сезон с участието на Колин Фарел, Рейчъл Макадамс и Винс Вон се развива в Калифорния. Отзивите на критиката обаче бяха противоречиви и това накара шефове на телевизия НВО да преустановят осъществяването на проекта.

Създателят на сериала Ник Пицолато е написал сценариите за най-малко два епизода за потенциалния трети сезон и че му помага сценаристът ветеран Дейвид Милк, съобщава „Entertainment Weekly“.

Към момента сътрудничеството между Пицолато и Милк е в ранен стадий. Милк има концепция за следващ сезон на сериала и е започнал да работи върху сценария.

През 2016 г. програмният директор на НВО Кейси Блойс увери, че кабелната телевизия и Пицолато обсъждат възможността да бъде заснет още един сезон на сериала.

 
 

Норвегия строи единствения в света корабен тунел

| от chronicle.bg |

През последните години десетки моряци са изгубили живота си във водите, където се срещат Норвежко и Северно море.

Заради това крайбрежната агенция на Норвегия е решила да изкопае „корабен тунел“ – за да  създаде едно по-сигурно преминаване на търговските плавателни съдове.

По план съоръжението ще струва 272 милиона щатски долара.

Тунелът ще бъде с височина от 46 метра, 36 метра широк и дълъг една миля (1,6км). Норвежкият парламент е отделил един милиард норвежки крона за проекта „Национален план за транспорта за 2014-2023″. Очаква се строителство да започне през 2018г.

Корабите ще осъществяват достъп до тунела от север в Селе, с южен достъп чрез Молдфйорд. Това е най-тясното място на полуостров Стад. Настоящото предложение за тунела включва и мост в близост до южния достъп, така че пешеходците да могат да виждат корабите, които преминават.

Източник: The Verge

 
 

„Евробет“ пусна нов продукт на българския пазар – „5 от 11″ НА ЖИВО!

| от РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ |

Истински пролетен дух и голяма доза адреналин получиха играчите на „Евробет“, след като компанията пусна своя най-нов продукт – числовата игра „5 от 11″ НА ЖИВО. Това е една от най-разтърсващите новости в историята на родната развлекателна индустрия. За първи път числата се теглят „на живо“ на всеки 5 минути от атрактивни момичета. Играта е достъпна онлайн на www.eurobet.bg и в букмейкърските пунктовете на „Евробет“.

5 неща, които ще превърнат „5 от 11″ в любима игра:

1. Тегления на всеки 5 минути, всеки ден – НА ЖИВО!
2. Динамична игра, представяна от КРАСИВИ МОМИЧЕТА!
3. Максимална печалба - 1 МИЛИОН ЛЕВА!
4. Игра с бързи темпове и атрактивни КОЕФИЦИЕНТИ!
5. Три игри в ЕДИН ТАЛОН!

„5 от 11″ се играе с талони, върху които са отбелязани числата от 1 до 11. Във всеки талон има три игри, а играчът може да избира как да познава числата – „с точен ред“, „без точен ред“ или „супер игра“. Минималният размер на залога е 0,60 лева, а максималният – 5 000 лева. Тегленията на „5 от 11″ се осъществяват чрез механична сфера, поставена в специално студио.

Страхотните момичета на „5 от 11″ Ви очакват 7 дни в седмицата, 15 часа в денонощието – от 08:00 ч. до 23:00 ч.

РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ