Една четвърт от езиците в света са застрашени от изчезване

| от |

Около 25 на сто от езиците в света са застрашени от изчезване в резултат глобализацията и редица икономически фактори, сочат резултатите от изследване на учени от Кембриджкия университет, цитирани от ЮПИ.

Лингвисти и антрополози отдавна полагат усилия да разберат кои езици са на път да изчезнат. Това изследване обаче фокусира вниманието върху икономическите фактори, които са в основата на тази промяна. Като сравнили лингвистични данни с такива за брутния вътрешен продукт, учените установили, че езици чезнат на места, където икономическият растеж е най-голям.

„С икономическото развитие един език често доминира в политическата и образователната сфера – поясни Тацуя Амато от Кембридж. – Хората са принудени да приемат доминиращия език, защото в противен случай рискуват да останат изолирани. Разбира се, всеки има право да избере езика, който говори, но съхраняването на умиращ език е важно за поддържане на културното многообразие в свят, който непрестанно се глобализира.“

Езикът уичита например е сред застрашените от изчезване. Изследването показва, че са на път да изчезнат езици, които се говорят в северозападните краища на САЩ и Канада, в Австралия, както и в райони в Хималаите и Бразилия.

Амато отбеляза, че ключът към съхраняването на подобни езици е владеенето на два езика. Всъщност тази идея не е за пренебрегване. Установено е, че деца, които говорят два езика, получават по-добри оценки в училище и постигат по-добри резултати в тестове за когнитивни способности и социален интелект. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Една четвърт от езиците в света са застрашени от изчезване

Повече информация Виж всички