Една чаша вино е опасна за възрастните шофьори

| от |

Само една чаша вино може да се окаже фатална за възрастните шофьори зад волана, установи американско проучване.

domashna-parna-banq-ot-vino-sreshtu-mazna-koja_2680

След тестове, сравняващи ефекта от алкохола при различните възрастови групи, учените са установили, че при хората над 55-годишна възраст само една чаша вино би могла да се окаже пагубна при шофиране.

В изследването участват 36 души на възраст между 25 и 30г. и 36 души между 55 и 70-годишна възраст. Проведени са компютърно-базирани тестове, симулиращи трезви водачи зад волана и след това същите шофьори, приели различни количества алкохол.

Изследователите от университета във Флорида са открили, че малките нива на интоксикация засягат само автомобилните водачи над 50г. Резултатите са на основание оставане в центъра на платното и поддържането на една и съща скорост от страна на шофьорите на превозното средство, както и бързината, с която се върти воланът.

Професорът по психиатрия и психология д-р Сара Никсън с изненада е установила, че уменията на по-младите шофьори не са се променили след приетото количество алкохол, въпреки че тя напомни, че проведените тестове все пак са виртуални и могат да бъдат поставени под съмнение.

 
 
Коментарите са изключени за Една чаша вино е опасна за възрастните шофьори