Навикът, който убива китайците преждевременно

| от chronicle.bg |

Ново проучване сочи, че една трета от всички мъже на възраст под 20 години в Китай ще умрат преждевременно ако не откажат тютюнопушенето.

Изследването е публикувано в авторитетния медицински журнал Лансет и твърди, че две трети от китайските младежи започват да пушат, преди да са навършили 20 години.

Около половината от тези мъже ще умрат от своя вреден навик, заключават учените.

Биолозите и лекарите, които пишат в Лансет, са провели две национални дългосрочни изследвания за период от 15 години, които покриват стотици хиляди жители на планетата. През 2010г., около един милион китайци са починали вследствие на заболявания, причинени от употребата на тютюн. Но изследователите твърдят, че ако тази тенденция продължи, фаталните резултати ще се удвоят.

Интересно е, че докато повече от половината китайски мъже пушат, то само 2, 4% от жените имат този навик.

Според Ричард Пето, един от учените, участвали в мащабното изследване, има надежда, но тя е свързана единствено с убеждаването на пушачите, че цигарите им вредят твърде много и трябва да ги откажат.

В много части на Китай, пушенето е социален феномен. В заведенията за хранене, веднага след като оставят пръчиците си на масата, китайците запалват цигара и това е съвсем естествено. Нищо чудно, че Китай се бори да наложи забрана на пушенето на обществени места. Там, повечето от любовните, приятелки и професионални връзки се зараждат в облаци от дим.

Скъпи марки цигари, често украсени със златни мотиви на кутиите, се дават като подаръци. А по-евтините брандове са достъпни за всички социални групи, с изключение на най-бедните. Една кутия цигари в Китай струва 2.5 юана (0.25 евро).

В страна, в която пушенето е толкова вградено в ежедневния живот, малко хора разбират колко са вредни последствията от него. Според СЗО, само 25% от възрастните китайци могат да изброят опасностите за здравето, които пушенето причинява. Съответно не е изненадващо, че само 10% от китайските пушачи отказват цигарите по собствено желание. Повечето от тях са принудени да ги откажат поради заболявания.

Докато нивата на употребяващите тютюн в развитите държави са паднали – до по-малко от един на пет човека в Щатите, то в Китай те продължават да се покачват, предимно защото цигарите са на изключително достъпни цени, а консуматорите им стават все по-богати.

Източник: BBC

 
 
Коментарите са изключени за Навикът, който убива китайците преждевременно